Descoperirea tulburatoare a savantilor care studiaza gripa aviara si efectele ei asupra omenirii
Sute de mii de gaini, curcani si rate sunt adunate cu scopul de a opri un posibil val de pandemie a virusului H5N1. Savantii care studiaza gripa aviara au facut o descoperire tulburatoare.
Virusul e la cativa pasi de a evolua intr-o forma noua si mai periculoasa pentru omenire.
Specialistii au organizat deja o conferinta in care au discutat despre cum pot evita raspandirea virusului. Discutiile au fost centrate pe ideea de “vaccinare pre-pandemica”, imunizarea oamenilor cu mult timp inainte ca gripa sa apara.
“Ideea principala este ca productia de vaccinuri din prezent nu va rezolva niciodata problema. Tot timpul vei avea cel putin un val, daca nu doua, de infectie, inainte sa ai cantitati suficiente de vaccinuri”, spune unul dintre specialisti.
Savantii care se ocupa de vaccinuri au inceput productia de antidot pre-pandemic si au trimis o parte in Statele Unite si unele tari din Europa.
In timpul ultimei gripe, statisticile au aratat ca au murit aproximativ 580.000 de oameni.
Virusul H5N1 nu se transmite usor de la pasare la om, insa atunci cand este transmis, el omoara aproximativ 60% din persoanele infectate.
In China au fost raportate 150.000 de gaini infectate, iar Organizatia Mondiala de Sanatate a raportat 607 cazuri de oameni infectati cu gripa aviara. Din acestia, 358 au murit.
O forma evoluata a virusului H5N1 ar insemna un dezastru la nivel international.
“Avand in vedere ca vaccinurile sunt valabile, avem optiunea sa vaccinam persoanele cu risc mare de infectie sau sa vaccinam populatia la scara larga”, spune Rino Rappuoli, un savant al firmei elvetiene Novartis, una din companiile ce produc vaccinurile H5N1
“Este doar o problema de evaluare a costurilor si riscul implementarii unei campanii de vaccinare. Nu este imposibil”, declara Rappuoli.
O campanie la nivel mondial ar dura pana la 5 ani, spune savantul.
“Nu cred ca lumea este pregatita sa plateasca pentru un asemenea vaccin. Momentul nu este bun din punct de vedere economic”, spune Mark Clark, un analist farmateutic la Deusche Bank.
Pe langa ideea de a plati pentru o amenintare care nu a avut loc inca, guvernele pot avea dificultati in a convinge publicul sa-si faca o injectie care este posibil sa le cauzeze febra si, in unele cazuri, reactii alergice.