Descoperire de cosmar facuta de o mama in sicriul fiului ei mort in Afganistan. "Vreau raspunsuri"
Mama unui soldat englez mort intr-o explozie provocata de talibani in Afganistan a cerut deschiderea unei anchete, dupa ce a descoperit ca mai multe parti din trupul neinsufletit al baiatului ei lipseau.
Jacqui Janes crede ca palmele si mainile fiului ei, mort pe front la varsta de 20 de ani, au fost retinute fara permisiune la morga din Marea Britanie unde s-au facut autopsia si imbalsamarea.
Femeia a vrut sa ia o suvita din parul fiului ei. Cand a deschis insa sicriul sigilat a descoperit ca mainile si palmele acestuia fusesera inlocuite de captuseala, sub uniforma militara. Un raport intocmit post-mortem mentioneaza ca acesta fusese ranit la maini si palme in explozie si faptul ca avea pe mana in tatuaj vertical cu numele iubitei lui.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Jamie a decedat in 2009, in Afganistan. Insa Janes, in varsta de 49 de ani, s-a hotarat sa faca public cazul abia acum, dupa ce, in ultimii trei ani nu au reusit sa obtina nicio explicatie de la Ministerul Apararii Britanice in ceea ce priveste lipsa mainilor. La acest lucru se adauga si fapul ca Politia Militara Regala a admis ca a incalcat regulile si ca a pastrat parti din trupurile soldatilor britanici la Spitalul John Radcliffe din Oxford - in acelasi loc unde a fost facuta si autopsia fiului ei.
Cum iti ajuti copilul sa treaca peste moartea cuiva drag
Potrivit Legii asupra Organelor Umane, din 2006, este ilegal sa prelevezi, sa depozitezi sau sa folosesti organe umane fara acord sau sa depozitezi tesut si organe intr-un scop nedeclarat. Pedepsele includ amenda si pana la trei ani de inchisoare.
Iar acesta nu este primul scandal mediatic iscat in jurul numelui lui Jamie. In 2009, atunci cand soldatul a murit, prim-ministrul britanic Gordon Brown i-a scris numele gresit in scrisoare de condoleante trimisa mamei lui.
5 octombrie 2009 - ziua in care lumea s-a sfarsit pentru Jacqui Janes
Jamie, soldat de la varsta de 16 ani, a murit in timpul unei patrulari in Nad e-Ali, Afganistan, in data de 5 octombrie 2009, dupa ce o bomba a talibanilor a explodat. Alti trei soldati au fost raniti.
Tanarul a fost pronuntat mort dupa mai multe incercari de resuscitare.
Dupa deces, trupul acestuia a fost escortat de Special Investigations Branch - SIB - , divizie a Politiei Militare, la morga din Tabara Bastion si, apoi, pana la avionul care urma sa-l repatrieze in Marea Britanie, unde a ajuns pe data de 9 octombrie.
Odata ajuns in Regat, trupul neinsufletit a fost transportat la spitalul John Radcliffe.
Documente ajunse in posesia jurnalistilor de la DailyMail atesta faptul ca un anume sergent Griffin al SIB a transportat sacul sigilat cu ramasitele umane ale soldatului la spital, unde au fost identificate de ofiterul Andrew Bishop, si acesta parte a SIB. Apoi, trupul neinsufletit a fost depozitat intr-un frigider securizat, in asteptarea autopsiei efectuate de doctorul Nicholas Hunt.
Autopsia a avut loc in data de 12 octombrie, legistul notand multiple rani si faptul ca bratele erau "sfaramate".
Medicul a scris si despre un tatuaj vertical aflat pe bratul soldatului - cuvantul Kelly. Erau mentionate, de asemenea, rani la antebrate, coate, incheieturi si degete.
Dupa autopsie, trupul lui Jamie a fost fotografiat si i s-a facut un test ADN de rutina. In data de 16 octombrie, ofiterii SIB au luat trupul neinsufletit si l-au transportat la Albin International o firma de pompe funebre contactata de Ministerul Apararii. Aici, Jamie a fost imbracat in tunica rosie ceremoniala, i s-au pus manusi albe si cizme negre.
Trei zile mai tarziu, in data de 19 octombrie, mama soldatului a fost condusa la o capela din Londra, unde a vazut trupul neinsufletit al fiului sau pentru prima data. A putut sa vada insa numai capul si umerii baiatului ei, din moment ce sicriul era numai in parte deschis. Acesta a fost sigilat cu suruburi imediat dupa.
Mama indurerata a plecat apoi in convoi spre locul de inmormantare. Pe drum, Janes a rugat-o pe antreprenoarea de pompe funebre Angela Spencer sa deschida sicriul pentru a lua o suvita din parul fiului ei. A fost momentul cand s-a uitat in scriu si a realizat ca mainile si palmele fiului ei disparusera, faptul fiind confirmat si de Spencer.
"Am vrut sa-l ingrop in totalitate pe Jamie. Cred ca parti din el au fost aruncate undeva. Este oribil, socant. Nu ma voi opri pana nu aflu ce i-au facut", a spus mama tanarului.
"Ministerul Apararii se ocupa de acest caz si o ancheta a fost comandata. Principala noastra grija este sa oferim suport familiilor decedatilor, iar gandurile si grijile noastre se indreapta catre acestea. Ne asiguram ca repatrierea comarazilor nostri cazuti in lupta se deruleaza cu cel mai mare respect si demnitate", a spus un purtator de cuvant al Ministerului Apararii.
DailyMail a incercat sa ia legatura si cu medicul legist care a efectuat autopsia lui Jamie, insa acesta se afla in concediu.
"Ne petrecem mult timp asigurandu-ne ca toate partile corpurilor neinsufletite sunt inapoiate impreuna cu cadavrul, pentru inmormantare sau incinerare. Cu siguranta nu arunca parti din trupuri", a declarat, in schimb, un coleg de-al medicului.
Un reprezentant al Spitalelor Universitatilor Oxford, sub a carui coducere se afla si John Radcliffe a declarat ca se obisuieste pastrarea de tesuturi sau organe, intr-o maniera demna, pana cand legistii nu mai au nevoie de ele si la dorinta familiilor.
Reprezentantii Albin International au refuzat sa comenteze, pentru a nu incalca termenii contractului cu Ministerul Apararii.
Citeste si: