Depozit urias de armament ilegal, descoperit in Spania. Printre clientii traficantilor, jihadisti din Franta si Belgia

Dată publicare: 14-03-2017 13:31
Dată actualizare: 17-03-2017 07:20


arsenal ilegal SPania

Un urias arsenal al traficantilor de arme a fost gasit de politistii spanioli in Biscaya si Cantabria, in cursul operatiunii Portu.

O operatiune a politiei spaniole in colaborare cu Europol a dus la gasirea unui adevarat “arsenal de razboi”. Peste 10.000 de pusti de asalt, mitraliere anti-aeriene, 400 de obuze si grenade, dar si pistoale, revolvere si diverse piesede schimb au fost gasite in urma actiunii oamenilor legii. Potrivit Europol, armele au fost achizionate legal si ar fi trebuit sa fie dezactivate, pentru a devenit strict de panoplie, dar traficantii le-au reactivat, pentru a le vinde.

In localitatea Getxco din Biscaya, anchetatorii au gasit un atelier sofisticat pentru reactivarea armelor. De asemenea, traficantii, dintre care 5 au fost arestati, faceau si permise false pentru respectivele arme si le modificau seriile, pentru a le face cat mai greu de depistat

Clientii pentru aceste arme proveneau din Spania, dar si din Franta si Belgia. In aceste conditii, politistii se tem ca multe arme vandute de grupare ar fi ajuns pe mana gruparilor de criminalitate organizata sau chiar teroristilor.

De altfel, ancheta a pornit de la un atac terorist – cel de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles din mai 2014, cand 4 oameni au fost impuscati mortal cu o pusca de asalt de un cetatean francez de origine algeriana. Investigatiile incepute dupa atentat au dus la descoperirea acestei retele de trafic de arme, care l-ar fi avut printre clienti si pe atacatorul din Bruxelles.

Sursa: Europol


VIDEO PROTVPLUS.RO