Democrații i-au dat un ultimatum lui Donald Trump. Cum ar putea fi înlăturat președintele SUA

Ultima actualizare: 10-01-2021 09:20

Democrații din Congres i-au dat un ultimatum lui Donald Trump: să demisioneze cât mai repede, altfel vor demara procedura de destituire.

Liderul de la Casa Albă nu a mai transmis nimic în ultimele 24 de ore. Asta în condițiile în care contul lui de Twitter, principala sa platformă de comunicare, i-a fost închis definitiv.

Pe de altă parte, autoritățile federale au arestat mai mulți oameni care au participat la asaltul de la Capitoliu. Printre ei, un ales local din Virginia de Vest.

Apar tot mai multe înregistrări cu momentele tensionate derulate în clădirea Capitoliului, unde forțele de ordine au dus lupte grele cu protestatarii înarmați cu bâte, spray-uri lacrimogene și scuturi.

Cu doar zece zile rămase până la învestirea lui Joe Biden, democrații din Camera Reprezentanților sunt hotărâți să înceapă procedura de destituire a lui Donald Trump, dacă actualul președinte de la Casa Albă refuză să demisioneze. I se reproșează implicarea în asaltul la care au participat susținătorii săi, iar democrații nu se sfiesc să folosească termeni duri la adresa liderului american.

Bill De Blasio, primarul New Yorkului: "Toată lumea a fost pusă în pericol din cauza unei rebeliuni într-un fel tolerată, ajutată și instigată de Donald Trump, creată de Donald Trump și mulți alții, într-un fel tolerată de forțele de ordine. Cineva le-a dat ordin să-i lase să treacă (pe protestatari) și trebuie să aflăm despre cine e vorba, ca să fie pedepsit."

Cum ar putea fi înlăturat Trump

 

Singuri, democrații nu îl pot înlătura pe Trump. Este nevoie de două treimi din voturi în Congres pentru ca planul să devină realitate. Chiar dacă unii republicani s-au declarat a fi de acord cu acest scenariu, numărul lor nu este suficient.

O altă soluție ar fi ca Trump să demisioneze, dar surse apropiate de liderul de la Casa Albă spun că preşedintele în funcţie nu va face acest pas.

Rep. Hakeem Jeffries: "Donald Trump trebuie să fie înlăturat din funcție imediat. Ar trebui să fie destituit, condamnat, alungat de la Casa Albă și expulzat pentru totdeauna în ladă de gunoi a istoriei."

A treia variantă ar fi ca vicepreședintele Mike Pence și cel puțin opt dintre consilierii lui Trump să demareze procedura de înlocuire în baza Amendamentului 25, care se aplică atunci când președintele nu mai poate să-și îndeplinească atribuțiile.

Rep. Carolyn Maloney: "Dacă nu demisionează, atunci liderii țării noastre trebuie să se întâlnească și să meargă mai departe cu Amendamentul 25, ca să-l înlăture din funcție. Dacă nu fac acest pas, atunci Congresul se va reuni săptămâna viitoare și vom merge mai departe cu a doua procedură de demitere a lui Donald J. Trump."

Un politician din Virginia de Vest, pus sub acuzare pentru asaltul asupra Capitoliului

 

Între timp, autoritățile federale americane continuă să-i ducă în fața instanței pe cei care au luat parte la asaltul asupra Capitoliului. Printre cei ajunși la tribunal se numără un membru al Congresului din statul Virginia de Vest, care a transmis în direct pe internet momentul în care a intrat în clădire.

Gov. Jim Justice: "Delegatul Evans a fost pus sub acuzare de autoritățile federale pentru că a intrat în acea zonă interzisă."

John Bryan: "Punctul meu de vedere e că, dacă a făcut sau nu o infracțiune, asta rămâne între el și Districtul Columbia. Se plimba filmând. Asta e tot ce se presupune că a făcut."

Bărbatul a fost încătuşat şi a demisionat din legislativul statului Virginia de Vest.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO