Democraţii cu funcţii de conducere refuză înlocuirea lui Joe Biden în cursa pentru alegerile prezidenţiale din SUA

joe biden
Getty

Democraţii cu funcţii de conducere au exclus posibilitatea înlocuirii lui Joe Biden în cursa pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, după prestaţia slabă pe care a avut-o la dezbaterea cu Donald Trump.

 

Ei au cerut membrilor Partidului Democrat să se concentreze, în schimb, asupra consecinţelor unei eventuale a doua preşedinţii a republicanului, relatează Reuters, potrivit News.ro.

După zile de îngrijorare cu privire la prestaţia slabă a lui Biden de pe scenă în dezbaterea cu Trump, liderii democraţi au respins ferm apelurile ca partidul lor să aleagă un alt candidat prezidenţial mai tânăr pentru scrutinul din noiembrie.

Între timp, Biden, în vârstă de 81 de ani, s-a întâlnit duminică cu membrii familiei sale la reşedinţa prezidenţială de la Camp David.

The New York Times a citat persoane apropiate care au declarat că familia lui Biden îl îndeamnă să rămână în cursă şi să continue să lupte.

Citește și
joe biden
NBC: Biden se întâlnește cu familia pentru a discuta despre viitorul său politic, după prestația de la dezbaterea cu Trump
Jocuri de culise la Strasbourg: Iohannis reintră în cărți pentru o funcție importantă. Alternativa în cazul unui eșec la vot al Ursulei von der Leyen

The New York Times susţine că una dintre cele mai puternice voci care l-au implorat pe Biden să reziste presiunilor de a renunţa la candidatură a fost fiul său, Hunter, care, la 11 iunie, a devenit primul copil al unui preşedinte în funcţie care a fost condamnat pentru o infracţiune, după ce un juriu l-a găsit vinovat că a minţit cu privire la consumul ilegal de droguri atunci când şi-a cumpărat o armă în 2018.

Ziarul mai susţine că unii membri ai familiei sale şi-au exprimat în privat exasperarea faţă de modul în care personalul său l-a pregătit pentru evenimentul de joi seară.

Pe de altă parte, o serie de apeluri pentru ca Biden să se retragă din cursă continuă de joi, iar un sondaj CBS post-dezbatere a arătat o creştere cu 10 puncte procentuale a numărului de democraţi care cred că Biden nu ar trebui să candideze la preşedinţie, la 46% de la 36% în februarie.

"Adevărul este, din păcate, că Biden ar trebui să se retragă din cursă, pentru binele naţiunii pe care a servit-o atât de admirabil timp de o jumătate de secol", a declarat Atlanta Journal-Constitution într-un editorial duminică. "Eventualitatea retragerii este acum o necesitate pentru preşedintele Biden", a continuat editorialistul.

Liderii democraţi au respins însă această afirmaţie.

"Categoric nu", a răspuns senatorul democrat de Georgia Raphael Warnock, unul dintre democraţii văzuţi ca posibili înlocuitori ai lui Biden. "Se întâmplă ca dezbateriale să iasă prost", a declarat el pentru emisiunea Meet the Press de la NBC.

"Întrebarea este: Pe cine a reprezentat vreodată Donald Trump, în afară de el însuşi şi de oameni ca el? Eu sunt alături de Joe Biden, iar misiunea noastră este să ne asigurăm că va trece linia de sosire în noiembrie", a declarat Raphael Warnock.

Liderul democraţilor din Camera Reprezentanţilor, Hakeem Jeffries, care ar putea deveni preşedinte al Camerei anul viitor, dacă partidul său va prelua controlul asupra Camerei la alegerile din noiembrie, a recunoscut că Biden a suferit un eşec, dar acesta nu este "nimic mai mult decât o pregătire pentru o revenire", a spus el.

Senatorul Chris Coons din Delaware, unul dintre principalii susţinători ai lui Biden, a declarat în cadrul emisiunii This Week de la ABC News că Biden trebuie să rămână în cursă pentru a asigura înfrângerea lui Trump. "Cred că este singurul democrat care îl poate învinge pe Donald Trump", a spus Coons.

Cu liderii democraţi mobilizaţi în jurul său, va depinde de Biden să decidă dacă doreşte să îşi încheie candidatura pentru realegere.

Dar alţi democraţi au lăsat deschisă posibilitatea alegerii unui alt candidat la preşedinţie.

Reprezentantul Jamie Raskin, un important democrat din Congres, a declarat pentru MSNBC că în cadrul partidului au loc "discuţii foarte oneste, serioase şi riguroase".

"Indiferent dacă el este candidatul sau altcineva este candidatul, el va fi principalul vorbitor la convenţia noastră. El va fi figura în jurul căreia ne vom aduna pentru a merge mai departe", a declarat Raskin.

În timpul dezbaterii, Biden, care a vorbit încet şi răguşit, a avut o prestaţie neconvingătoare, în care s-a bâlbâit de mai multe ori.

Unii democraţi au declarat ulterior în privat că această prestaţie s-ar putea dovedi a fi un factor descalificant.

În cadrul dezbaterii, Trump a făcut o serie de afirmaţii false, inclusiv că imigranţii au provocat un val de crime, că democraţii susţin infanticidul şi că, de fapt, a câştigat alegerile din 2020.

Lara, nora lui Trump şi copreşedintă a Comitetului Naţional Republican, a declarat pentru Fox News că Trump s-a simţit "minunat" după "probabil cea mai bună dezbatere din cariera sa politică".

Preşedintele Comitetului Naţional Democrat (DNC), Jaime Harrison, şi managerul de campanie al lui Biden, Julie Chavez Rodriguez, au avut sâmbătă după-amiază o convorbire telefonică cu zeci de membri ai comitetului din întreaga ţară. Este vorba despre un grup format din unii dintre cei mai influenţi membri ai partidului.

Convorbirea a fost în parte un discurs de încurajare, în parte o întâlnire de planificare pentru viitoarea convenţie naţională, potrivit a două persoane care au participat la discuţii şi care au solicitat anonimatul.

Dezbaterea încheiată cu un eşec al preşedintelui Joe Biden a venit în urma unor decizii luate de cei mai importanţi consilieri ai săi, pe care criticii le consideră acum greşite, arată interviurile realizate de Reuters cu aliaţi democraţi, donatori şi foşti şi actuali consilieri.

Trump, în vârstă de 78 de ani, a repetat joi, în timpul dezbaterii de 90 de minute, o serie de minciuni evidente, inclusiv afirmaţii conform cărora ar fi câştigat de fapt alegerile din 2020. Biden nu a reuşit să respingă aceste afirmaţii, iar prestaţia sa ezitantă şi cu bâlbe a stârnit nu numai apeluri din partea democraţilor pentru ca acesta să înceteze să mai candideze pentru un al doilea mandat, dar şi pentru o analiză sau chiar pentru demisii în rândul principalilor consilieri.

"Singura mea solicitare a fost să mă asigur că s-a odihnit înainte de dezbatere, dar era epuizat. Nu se simţea bine", a declarat o persoană care a spus că a apelat fără succes la principalii consilieri ai lui Biden în zilele anterioare. "Ce decizie proastă să îl trimiţi arătând bolnav şi epuizat", a adăugat persoana în cauză.

Alţii au fost şi mai direcţi.

"Eu cred că a fost prea antrenat, prea exersat. Şi cred că Anita Dunn l-a pus într-o poziţie propice pentru Trump şi nu pentru el", a declarat John Morgan, un avocat din Florida şi un important colector de fonduri pentru Biden, referindu-se la principala consilieră a lui Biden.

Morgan a declarat că Dunn şi soţul ei, Bob Bauer, avocatul preşedintelui care l-a interpretat pe Trump în repetiţiile dinaintea dezbaterii, ar trebui "concediaţi pentru totdeauna şi să nu mai fie lăsaţi niciodată să se apropie de campanie".

Strategia de dezbatere a lui Biden a fost aprobată de preşedinta de campanie Jen O'Malley Dillon, care l-a ajutat să câştige în 2020 şi a fost numită în ianuarie pentru a impulsiona o campanie de realegere inegală.

Dunn, o veche colaboratoare al lui Biden şi fost strateg de campanie al lui Barack Obama, a sprijinit această strategie.

Cine l-a pregătit pe Joe Biden

Încrederea era la cote înalte la începutul evenimentului. Trump a fost condamnat pentru falsificare de documente de către un juriu din New York la 31 mai, în timp ce Biden efectua vizite consecutive în Europa.

Spre surprinderea unor consilieri ai lui Biden, cifrele sale încăpăţânat de scăzute în sondaje au început să crească la nivel naţional în săptămânile care au urmat.

Consilierii au stabilit un calendar riguros de pregătire a dezbaterilor, Biden izolându-se la Camp David timp de şase zile.

Un cerc restrâns, unii apropiaţi ai lui Biden de zeci de ani, a fost implicat în pregătire: Ron Klain, primul său şef de cabinet de la Casa Albă, Dunn, fosta sa consilieră de la Casa Albă şi consilierul său de lungă durată Mike Donilon, precum şi aproximativ o duzină de alţi experţi în politică.

Campania lui Biden a declarat vineri că nu este luată în considerare nicio remaniere a personalului. Mai mulţi consilieri, nu doar Dunn şi Bauer, au fost implicaţi în pregătire, a declarat un oficial al campaniei, care a menţionat, de asemenea, că Morgan nu a fost prezent.

Într-un e-mail adresat sâmbătă susţinătorilor săi, O'Malley Dillon a declarat că sondajele interne şi focus-grupurile nu arată după dezbatere nicio schimbare în opiniile alegătorilor din statele cheie.

Ea a avertizat că "relatările mediatice exagerate" ar putea determina "scăderi temporare în sondaje", dar a declarat că este încrezătoare că Biden va câştiga în noiembrie.

Călătoriile lui Biden în străinătate, în special în Franţa, la începutul acestei luni, au generat clipuri republicane pe reţelele sociale care au ironizat vârsta sa, dar, în opinia echipei sale, l-au arătat şi ca pe un lider puternic pe scena internaţională.

Asistenţii de la Casa Albă care au călătorit cu preşedintele erau bine dispuşi în timp ce acesta se îndrepta spre Camp David, pe 21 iunie. Ei credeau că Biden va intra în dezbatere cu cel mai preţios atu politic, de natură să-i aducă vânt în pupa.

Biden a zburat în Franţa, s-a întors în Statele Unite, apoi a venit în Italia şi a ajuns pe coasta de vest a Americii, printre alte deplasări, într-o perioadă de numai 14 zile, înainte de a-şi lua doar câteva zile pentru a se odihni la casa sa de vacanţă din Rehoboth Beach, Delaware.

Potrivit mai multor persoane care l-au observat în această perioadă, Biden era obosit.

În timp ce Biden şi asistenţii săi se instalau la Camp David cu şase zile înainte de dezbatere, asistenţii s-au gândit că avea multe realizări, mai multe decât adversarul său. Trump ar putea doar să se plângă de actuala administraţie, iar Biden avea nevoie de fapte şi de câteva replici la îndemână.

Ei se aşteptau ca Trump să fie mult mai disciplinat şi mai pregătit decât fusese în 2020 şi credeau că vor trebui să contracareze rapid doar o serie de minciuni. În cadrul unor şedinţe lungi de pregătire, ei l-au asaltat pe Biden cu detalii, apoi au continuat cu dezbateri simulate.

Criticii spun acum că pregătirea ar fi trebuit să se concentreze pe viziunea mai largă pe care trebuie să o prezinte ţării şi că Biden nu s-a odihnit suficient înainte de dezbatere.

Potrivit consilierilor de la Casa Albă, Biden era şi uşor răcit, aşa cum se întâmplă în mod regulat în timpul mandatului său, după lungi perioade de muncă. Rezultatul, spun criticii, a fost un candidat Biden în cea mai proastă formă a sa: a apărut pe scenă cu faţa încordată, cu părul răvăşit şi vocea răguşită.

A fost adesea incoerent. "Nu l-am mai văzut niciodată performând în acest fel", a declarat Michael LaRosa, fost asistent special al preşedintelui Biden şi secretar de presă al primei-doamne Jill Biden.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gigi Becali după ce a fost implicat într-un nou accident de mașină
Reacția lui Gigi Becali după ce a fost implicat într-un nou accident de mașină
Citește și...
Decizia luată de Joe Biden după dezbaterea dezastruoasă cu Donald Trump. S-a consultat mai întâi cu familia
Decizia luată de Joe Biden după dezbaterea dezastruoasă cu Donald Trump. S-a consultat mai întâi cu familia

Joe Biden a stat duminică de vorbă cu membrii familiei despre viitorul campaniei pentru prezidențiale, potrivit postului american de televiziune NBC. Iar aceștia îi acordă sprijinul lor în lupta pentru un nou mandat.

NBC: Biden se întâlnește cu familia pentru a discuta despre viitorul său politic, după prestația de la dezbaterea cu Trump
NBC: Biden se întâlnește cu familia pentru a discuta despre viitorul său politic, după prestația de la dezbaterea cu Trump

Preşedintele american Joe Biden se reuneşte cu familia sa la reşedinţa din Camp David pentru a lua în discuţie viitorul campaniei sale, transmite NBC.

 

Americanii, tot mai dezamăgiți de Biden, după eșecul din dezbaterea cu Trump: „Nu mai e omul care a fost. Nu avem ce alege”
Americanii, tot mai dezamăgiți de Biden, după eșecul din dezbaterea cu Trump: „Nu mai e omul care a fost. Nu avem ce alege”

Democratul Joe Biden declară că vrea să-și joace șansa realegerii până la capăt, în pofida prestației dezastruoase la dezbaterea televizată împotriva lui Donald Trump.

Controverse după dezbaterea între Biden și Trump. NYT îi cere președintelui să se retragă din cursa prezințială
Controverse după dezbaterea între Biden și Trump. NYT îi cere președintelui să se retragă din cursa prezințială

Consiliul editorial al prestigiosului cotidian american The New York Times i-a cerut, vineri, preşedintelui Joe Biden să se retragă din cursa pentru Casa Albă, după dezbaterea cu Donald Trump din ziua precedentă.

 

Cum a reacționat Joe Biden după „înfrângerea” din dezbaterea televizată cu Trump: „Atunci când ești doborât, te ridici”
Cum a reacționat Joe Biden după „înfrângerea” din dezbaterea televizată cu Trump: „Atunci când ești doborât, te ridici”

Președintele american, Joe Biden, a făcut primele declarații după dificultățile întâmpinate la dezbaterea televizată de vineri.

Recomandări
România „fierbe” în a 10-a zi de caniculă, iar aerul a devenit irespirabil. „Fierb cum fierbe oala pe aragaz”
România „fierbe” în a 10-a zi de caniculă, iar aerul a devenit irespirabil. „Fierb cum fierbe oala pe aragaz”

Este a 10-cea zi de caniculă și vârful acestui chin. Peste dogoarea soarelui s-a suprapus un val de umezeală adus de furtuni, iar aerul a devenit irespirabil.

Premierul Marcel Ciolacu, despre amenințările Rusiei că va ataca România. ”Ce vreți, să ne laude?”
Premierul Marcel Ciolacu, despre amenințările Rusiei că va ataca România. ”Ce vreți, să ne laude?”

Marcel Ciolacu a declarat că ”Rusia nu-și permite să atace România”, iar amenințările de la televiziunea de stat moscovită fac parte din ”războiul hibrid” dus de Kremlin.

Tot mai mulți tineri vor la catedră, atrași de salariile care au crescut în ultimii ani dar și de programul mai lejer
Tot mai mulți tineri vor la catedră, atrași de salariile care au crescut în ultimii ani dar și de programul mai lejer

„Ca profesor, ai o slujbă stabilă, multe vacanțe, și chiar un salariu decent!” Asta spun candidații la examenul de titularizare, cu aproape 30% mai mulți ca în 2023.