Decizie radicală a autorităților de capitala Australiei înainte de Anul Nou. Este o premieră

Ultima actualizare: 30-12-2019 11:30
Decizie radicală a autorităților de capitala Australiei înainte de Anul Nou
Twitter

Capitala Australiei, Canberra, a anulat spectacolul de artificii de Anul Nou din cauza riscului crescut de incendii de vegetaţie.

Teritoriul Capitalei Australiene (ACT) a impus o interdicţie totală de foc până miercuri în condiţiile în care sunt prognozate temperaturi ce ar putea depăşi 35 de grade Celsius, atât luni cât şi marţi, ultimele două zile din 2019.

Mai multe evenimente au fost planificate pentru ziua de marţi în Canberra, începând cu ora 21:00. Dintre acestea, spectacolul de artificii de la miezul nopţii a fost anulat, duminică, prin dispoziţia comisarului Georgeina Whelan din cadrul Agenţiei pentru Situaţii de Urgenţă din ACT, scrie Agerpres.

''Este o decizie prudentă pentru noi să nu continuăm cu artificiile în ACT'', a declarat Whelan în faţa jurnaliştilor.

Mii de persoane urmau să se îndrepte către cartierul central de afaceri din Canberra (CBD) pentru a urmări artificiile, însă Whelan a explicat că riscul este prea mare.

''Avem mii de locuitori din ACT care se duc în puncte de observaţie din jurul Canberra, cum ar fi Mount Ainslie, Black Mountain, Mount Pleasant şi Red Hill. Având în vedere că în aceste puncte de observaţie accesul este foarte limitat, la fel şi posibilităţile de evacuare, dar şi faptul că iarba din zonele respective este uscată, ceea ce m-a preocupat cel mai mult a fost riscul de incendiu asociat cu acestea'', a explicat Whelan.

Şi celelalte evenimente planificate pe lângă spectacolul de artificii riscă să fie anulate din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile şi a calităţii slabe a aerului determinată de incendiile din apropiere.

''Events ACT continuă să monitorizeze condiţiile meteorologice şi smogul pentru a determina dacă celelalte activităţi planificate şi spectacolele de muzică live pot continua fără artificii", a declarat într-un comunicat Jo Verden, reprezentantul companiei organizatoare de evenimente din Canberra.

Peste un sfert de milion de persoane au semnat o petiţie online pentru anularea celebrului spectacol de artificii din Sydney de Revelion şi donarea banilor alocaţi evenimentului locuitorilor afectaţi de incendiile masive de vegetaţie, însă autoritățile au refuzat. Sydney este primul oraş mare din lume care sărbătoreşte Anul Nou, iar evenimentul este urmărit de milioane de spectatori.

Capitala ţării, Canberra, a ridicat în weekend alerta de incendii la nivel sever şi a emis o interdicţie totală privind aprinderea focurilor în condiţiile în care temperaturile au ajuns sâmbătă la 38 de grade Celsius. Se preconizează că riscul de incendii de vegetaţie va creşte la începutul acestei săptămâni în condiţiile în care temperaturile vor urca la 43 de grade Celsius în vestul Sydney, potrivit Biroului de Meteorologie.

Aproximativ 70 de focare erau în continuare active sâmbătă în statul New South Wales (NSW) - a cărui capitală este Sydney. În total, 34.000 de kilometri pătraţi - o suprafaţă de dimensiunea Belgiei - au fost mistuite de flăcări în acest stat. Aproape o mie de locuinţe au fost distruse, iar nouă persoane au decedat, printre acestea numărându-se doi pompieri voluntari.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO