Decizie fără precedent a lui Kim Jong-un. L-a invitat pe președintele Coreei de Sud la Phenian. Reacția lui Moon Jae-in

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Moon Jae-in
Getty

Liderul nord-coreean Kim Jong-un l-a invitat pe omologul său sud-coreean, Moon Jae-in, să participe la un summit la Phenian. Anunțul a fost făcut, sâmbătă, de președinția din Coreea de Sud.

Invitația a fost transmisă liderului din Coreea de Sud prin intermediul lui Kim Yo-jong, sora liderului de la Phenian, care asistă la Jocurile Olimpice de la Pyeongchang, informează AFP, citat de Agerpres.

Astfel, Kim Jong-un i-a transmis omologului său că este pregătit să îl primească la Phenian „cât mai curând posibil” a anunţat un purtător de cuvânt al Casei Albastre, preşedinţia sud-coreeană.

Sâmbătă, Moon Jae-In s-a întâlnit, la Seul, cu preşedintele Parlamentului nord-coreean, Kim Yong-nam, cât și cu sora lui Kim Jong-Un, dialog istoric în ciuda avertismentelor Washingtonului asupra unei „ofensive a farmecului" olimpic din partea Phenianului.

În replică, președintele sud-coreean a răspuns: „Să realizăm acest lucru, prin crearea condițiilor necesare în viitor”, conform agenției Yonhap, citată de Guardian.

Potrivit unui purtător de cuvânt, Moon Jae-in a mai afirmat: „O reluare a dialogului dintre SUA și Coreea de Nord este, de asemenea, necesară pentru dezvoltarea relațiilor Nord-Sud”.

Kim Yo-jong este prima membră a dinastiei conducătoare din Nord care a păşit pe teritoriul marelui rival de la sfârşitul războiului din Coreea.

Coreea de Nord a trimis o echipă de sportivi la Olimpiadă după ce în discursul său de Anul Nou liderul nord-coreean Kim Jong-un a adoptat un ton conciliator în privinţa relaţiilor cu Seulul.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO