Decizia luata de Elvetia dupa ce doi adolescenti sirieni au refuzat sa dea mana cu profesoara lor din motive religioase


Ultimul update: Sambata 23 Aprilie 2016 07:01
Data publicarii: Miercuri 20 Aprilie 2016 11:25
Categorie: Stiri externe
elvetia

Autoritatile elvetiene au suspendat procedura de naturalizare a familiei a doi adolescenti sirieni care au refuzat sa dea mana cu profesoara lor din motive religioase, a anuntat marti administratia cantonului Basel, in nordul Elvetiei.

Intr-un e-mail trimis catre AFP, purtatorul de cuvant al administratiei cantonale a indicat ca procedura, inceputa in ianuarie, a fost suspendata 'saptamana trecuta', relateaza Agerpres.

Decizia a fost luata dupa tensiunile provocate in Elvetia in urma cu doua saptamani de refuzul a doi baieti ai unui imam, de 14 si 15 ani, de a da mana cu profesoara lor, asa cum este obiceiul in scolile elvetiene.

Adolescentii, scolarizati intr-o institutie de invatamant din localitatea Therwil, au explicat ca, potrivit islamului, un barbat nu poate sa atinga o femeie straina familiei. Cel mai mic dintre cei doi frati a spus intr-un interviu ca avea cunostinta de aceasta regula dupa ce a urmarit o predica pe internet.

Confruntata cu refuzul lor, conducerea scolii le-a acordat o dispensa, ceea ce a provocat un val de proteste in Elvetia.

Ministrul elvetian de interne, Simonetta Sommaruga, a reamintit ca "strangerea de mana face parte din cultura noastra" si a spus ca refuzul celor doi elevi "nu poate fi acceptat in numele libertatii de credinta".

Federatia Organizatiilor Islamice din Elvetia (FOIS) a indicat la randul sau ca o strangere de mana intre un barbat si o femeie "este permisa pe plan teologic".

Autoritatile din cantonul Basel au decis in cele din urma sa ceara o expertiza juridica, al carei rezultat ar urma sa fie anuntat la sfarsitul lunii aprilie sau inceputul lunii mai.

Tatal celor doi adolescenti, imamul unei moschei controversate din Basel, a ajuns in Elvetia in 2001 in calitate de solicitant de azil provenit din Siria.

Oficiul cantonal pentru Migratie, insarcinat cu cererile de naturalizare, a convocat familia pentru a clarifica in special conditiile in care tatal a putut beneficia de un statut de solicitant de azil. Potrivit presei elvetiene, fetele cele mari ale familiei s-au intors in Siria pentru a-si termina scoala.
 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO