Decizia luata de Elvetia dupa ce doi adolescenti sirieni au refuzat sa dea mana cu profesoara lor din motive religioase
Autoritatile elvetiene au suspendat procedura de naturalizare a familiei a doi adolescenti sirieni care au refuzat sa dea mana cu profesoara lor din motive religioase, a anuntat marti administratia cantonului Basel, in nordul Elvetiei.
Intr-un e-mail trimis catre AFP, purtatorul de cuvant al administratiei cantonale a indicat ca procedura, inceputa in ianuarie, a fost suspendata 'saptamana trecuta', relateaza Agerpres.
Decizia a fost luata dupa tensiunile provocate in Elvetia in urma cu doua saptamani de refuzul a doi baieti ai unui imam, de 14 si 15 ani, de a da mana cu profesoara lor, asa cum este obiceiul in scolile elvetiene.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Adolescentii, scolarizati intr-o institutie de invatamant din localitatea Therwil, au explicat ca, potrivit islamului, un barbat nu poate sa atinga o femeie straina familiei. Cel mai mic dintre cei doi frati a spus intr-un interviu ca avea cunostinta de aceasta regula dupa ce a urmarit o predica pe internet.
Confruntata cu refuzul lor, conducerea scolii le-a acordat o dispensa, ceea ce a provocat un val de proteste in Elvetia.
Ministrul elvetian de interne, Simonetta Sommaruga, a reamintit ca "strangerea de mana face parte din cultura noastra" si a spus ca refuzul celor doi elevi "nu poate fi acceptat in numele libertatii de credinta".
Federatia Organizatiilor Islamice din Elvetia (FOIS) a indicat la randul sau ca o strangere de mana intre un barbat si o femeie "este permisa pe plan teologic".
Autoritatile din cantonul Basel au decis in cele din urma sa ceara o expertiza juridica, al carei rezultat ar urma sa fie anuntat la sfarsitul lunii aprilie sau inceputul lunii mai.
Tatal celor doi adolescenti, imamul unei moschei controversate din Basel, a ajuns in Elvetia in 2001 in calitate de solicitant de azil provenit din Siria.
Oficiul cantonal pentru Migratie, insarcinat cu cererile de naturalizare, a convocat familia pentru a clarifica in special conditiile in care tatal a putut beneficia de un statut de solicitant de azil. Potrivit presei elvetiene, fetele cele mari ale familiei s-au intors in Siria pentru a-si termina scoala.