Decizia luată de autoritățile din Bulgaria, după incidentul de la Costineşti, acolo unde ar fi explodat o mină marină
Marina bulgară şi-a sporit vigilenţa şi a întreprins acţiuni suplimentare de monitorizare a minelor din Marea Neagră, după incidentul petrecut la Costineşti, în România, a anunţat, marţi, Ministerul Apărării de la Sofia.
„În legătură cu informaţiile primite despre explozia unei mine marine în apropierea staţiunii Costineşti din Marea Neagră, în România, Marina bulgară a întreprins acţiuni suplimentare de supraveghere a minelor pentru a asigura siguranţa navigaţiei şi prevenirea accidentelor. Forţe şi mijloace suplimentare sunt menţinute în stare de alertă imediată pentru a răspunde la semnalele privind minele plutitoare şi la deminarea acestora”, se arată într-un comunicat al Ministerului bulgar al Apărării, potrivit News.ro.
O explozie puternică s-a produs marţi dimineaţă în apropierea unui dig din faţa hotelului Forum din staţiunea Costineşti de la Marea Neagră din România. Potrivit primelor informaţii, a fost vorba de o mină marină.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Presa bulgară reaminteşte că acesta nu este primul incident de acest fel de la începutul războiului din Ucraina şi notează în context că sâmbătă, o mină antitanc a fost descoperită în mare, în largul unei plaje de lângă Kavala, în nordul Greciei, potrivit agenţiei ANA-MPA. Paza de coastă elenă a declarat că mina se afla la 25 de metri de coastă, la o adâncime de aproximativ 2 metri şi era puternic corodată.
Mai mult zone din Marea Neagră au fost minate după ce Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie. România, Bulgaria şi Turcia au echipe speciale de scafandri care au dezamorsat mai multe mine ce pluteau în derivă în apele lor. Potrivit unei statistici care datează de la începutul acestui an, după aproape un an de război, Turcia, România, Bulgaria şi Ucraina distruseseră aproximativ 40 de mine în apele din vestul Mării Negre.