De la interlop, la prim ministru. Cine este 'Goblin', noul conducator pro-rus al guvernului Crimeii


Ultimul update: Miercuri 12 Martie 2014 06:50
Data publicarii: Duminica 09 Martie 2014 13:37
Categorie: Stiri externe
Serghei Aksionov

In urma cu doua saptamani, Serghei Aksionov era doar un politician marunt din Republica Autonoma Crimeea, liderul unui partid pro-rus care a obtinut doar patru procente la ultimele alegeri regionale.

Aksionov nu a excelat nici in domeniul afacerilor, iar porecla sa, "Goblin", ramasa din vremea gastilor criminale care au inflorit dupa prabusirea Uniunii Sovietice, este o indiciu despre inceputurile carierei sale, relateaza AFP.

"Nu a fost un interlop influent", a declarat Andrei Senchenko, un membru al partidului Iuliei Timosenko, aflat in fruntea protestelor din februarie de la Kiev. Conform acestuia, Aksionov era un "lider de brigada", intr-o banda care se ocupa cu recuperarea taxelor de protectie.

In urma cu 5 ani, si redactorul sef al publicatiei pro-ruse din Crimeea l-a acuzat pe Aksionov ca a avut legaturi cu bandele criminale din regiune, in momentul in care acesta facea primii pasi in politica.

Aksionov a avut o ascensiune politica rapida. A intrat in politica in 2009, cand a reunit trei partide pro-ruse, intr-o formatiune numita "Partidul Uniunii cu Rusia".

La inceputul carierei sale politice, Aksionov fost sprijinit de Vladimir Konstantinov, presedintele Parlamentului regional din Crimeea si un om de afaceri controversat, implicat in scandaluri cu imprumuturi bancare neplatite su proiecte imobiliare esuate.

Astazi, Aksionov este primul ministru al guvernului regional din Crimeea si imaginea publica a ocupatiei ruse din peninsula. "El este un pion plasat de Moscova, care incearca sa integreze Crimeea in Federatia Rusa", scriu jurnalistii de la The Inquirer.

Aksionov are si o noua armata, compusa din 30 de barbati inarmati cu arme de asalt Kalasnikov, care inca invata sa mearga in formatie.

La o reuniune publica, noul lider al Crimeii a declarat ca nu va purta ranchiuna Ucrainei, dupa referendumul de pe 16 martie:

"Nu suntem dusmanii soldatilor care au jurat supunere Ucrainei. Vor putea sa mearga in Ucraina, daca vor dori", a spus Aksionov.

Sursa: AFP

VIDEO PROTVPLUS.RO