Danemarca va începe imunizarea cu a patra doză de vaccin anti-Covid. Avertismentul OMS cu privire la Omicron

Ultima actualizare: 13-01-2022 09:39

Varianta Omicron, care se răspândeşte într-un ritm îngrijorător , „rămâne un virus periculos”, chiar dacă provoacă simptome mai puţin severe, a declarat miercuri directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Pe fondul creșterii numărului de infectări cauzate de această tulpină, Danemarca anunță că va începe imunizarea cu a patra doză de vaccin anti-Covid pentru cetățenii vulnerabili.

Danemarca a depăşit pragul de un milion de cazuri de COVID 19 înregistrate de la începutul pandemiei. Cu toate acestea guvernul danez a hotărât să relaxeze restricțiile la sfârșitul acestei săptămâni, după ce numărul de spitalizări și de decese pare că s-a stabilizat. Țara nordică va deveni primul stat din Uniunea Europeană care introduce administrarea celei de a patra doze a serului anti-Covid, însă doar pentru persoanele vulnerabile. O astfel de măsură a fost discutată în ultima perioadă și în Germania și Ungaria.

În schimb, Grecia a anunțat miercuri că nu renunță la măsurile adoptate la începutul lunii. Restaurantele și barurile se închid la miezul nopţii, iar clienţii nu au voie să stea în picioare şi trebuie serviţi la masă, în timp ce muzica este interzisă. Persoanele care vor să îi vada pe cei apropiaţi din căminele de bătrâni şi spitale vor trebui să prezinte un test PCR negativ. În supermarketuri şi în transportul public este obligatorie purtarea măștii FFP2.

Guvernul elen a anunțat miercuri că a prelungit toate aceste măsuri cu cel puţin o săptămână după data limită prevăzută iniţial, pe 16 ianuarie.

Iar dacă unii par să fi răsuflat ușurați la ideea că varianta Omicron vine cu simptome mai ușoare decât în cazul Delta, specialiștii avertizează că mai multă transmitere înseamnă și mai multe spitalizări și decese.

Să fim clari, chiar dacă Omicron cauzează simptome mai puțin severe decât Delta, tot este un virus periculos, în special pentru cei nevaccinați”, a declarat directorul general al OMS.

Mai mult, specialiștii sunt de părere că mai devreme sau mai târziu, toți vom trece prin boală, dar vaccinarea rămâne esențială.

Practic, toată lumea va ajunge să fie expusă și probabil să se infecteze. Dar dacă sunteți vaccinat și dacă aveți și doza booster, șansele să vă îmbolnăviți grav sunt foarte, foarte mici”, a transmis medicul Anthony Fauci.

Tototdată, consilierul pe probleme de sănătate de la Casa Alba a mai subliniat că încă nu se știe dacă ne putem reinfecta cu această nouă variantă, Omicron, despre care sunt încă prea puține date.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO