Italia, lovita de cel mai puternic cutremur din ultimii 36 de ani. O crapatura uriasa a aparut in munte, langa Ussita

cutremur in Italia, 30 octombrie, munte crapat

Un nou cutremur major a zguduit duminica dimineata centrul Italiei. Seismul a provocat daramarea unor cladiri. Nu exista decese, dar mai multe persoane au fost ranite.

SUMARUL EVENIMENTELOR:
Nu exista decese, dar mai multe persoane au fost ranite
Panica la Roma. Circulatia metroului este suspendata pentru verificari
Cladiri, prabusite peste oameni. Catedrala din Norcia, daramata
MAE: Numere de telefon pentru romanii din Italia
Primar din Castelsantangelo: “S-a deschis pamantul, este fum, un dezastru”
Replica de 4,6 grade si crapatura uriasa aparuta intr-un munte
MAE: Doua echipe consulare mobile se vor deplasa in zona seismului din Italia pentru asistenta

Un nou seism puternic a zguduit duminica dimineata Italia. Cutremurul a avut o magnitudine de 6,5 pe scara Richter si a avut epicentrul la sud-est de Perugia. Cutremurul a fost resimtit la Roma. Acest nou seism  care s-a produs la o adancime de 10 km si al carui epicentru este situat in centrul Italiei, la sase kilometri la nordul de micul oras Norcia, din provincia Perugia, survine la cateva zile dupa alte doua cutremure cu magnitudinea de 5,6 si 6,1 grade care s-au produs in centrul Italiei.

 

Citește și
cutremur Italia
Doua cutremure puternice in Italia, in decurs de 24 de ore. Zeci de persoane au fost ranite
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

UPDATE 17:30  Doua echipe consulare mobile din cadrul Ambasadei Romaniei la Roma si Consulatului General al Romaniei la Bologna sunt pregatite sa se deplaseze in zona seismului care a avut loc duminica in centrul Italiei, intre Norcia, Preci si Castel Sant'Angelo sul Nera (Umbria) pentru a acorda asistenta consulara, daca vor exista solicitari de sprijin la fata locului, precum si in masura in care accesul in zona se va putea realiza, informeaza un comunicat de presa al MAE. Potrivit sursei citate, ambasada Romaniei la Roma si Consulatul General al Romaniei la Bologna continua demersurile pe langa autoritatile locale in vederea obtinerii unor informatii actualizate cu privire la existenta printre persoanele afectate a unor cetateni romani si a raspuns tuturor cererilor de asistenta consulara adresate de cetatenii romani sau de membrii acestora de familie, transmise direct misiunii diplomatice si Centrului de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS).

MAE recomanda cetatenilor romani din zona afectata sa informeze familia si pe cei apropiati cu privire la starea lor. Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca cetatenii romani afectati pot solicita asistenta consulara la urmatoarele numere de telefon ale Ambasadei Romaniei in Italia (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56, (0039) 06 835 233 52; (0039) 06 835 233 44, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta sau pe numarul de urgenta al misiunii diplomatice de la Roma (0039) 3451473935(Lazio, Umbria, Abruzzo) si Consulatului General al Romaniei la Bologna +39 349 1178220 (Marche, Emilia-Romagna si Toscana).

Totodata, MAE precizeaza ca in urma cutremurelor care au avut loc in cursul acestei saptamani in Republica Italiana, o familie de cetateni romani a fost repatriata, cu sprijinul Ambasadei Romaniei in Italia. Atat Ambasada Romaniei la Roma, cat si Consulatul General al Romaniei la Bologna continua monitorizarea situatiei, fiind pregatite sa acorde asistenta consulara, in caz de necesitate.

UPDATE 17:00 Catedrala San Benedetto din Norcia, inainte su dupa cutremur.

UPDATE 16:30 Cutremurul de magnitudine 6,5 pe Richter produs duminica in centrul Italiei a fost urmat de o replica de 4,6 grade, a anuntat Institutul national de geofizica si vulcanologie din aceasta tara (INGV), citat de ANSA si DPA. Postul de televiziune Sky TG24 a difuzat imagini ce arata o crapatura uriasa aparuta intr-un munte in apropiere de Ussita, comuna din provincia Macerata, regiunea Marche din Italia, nu departe de epicentrul seismului. Fisura nu exista inainte de cutremur, a declarat postul de televiziune, citat de DPA. Cutremurul de duminica dimineata se crede ca este cel mai puternic care a lovit Italia din 1980.

UPDATE 14:00 La Repubblica scrie ca acesta este cel mai puternic cutremur din Italia de la cel din 1980, care a avut magnitudine 6,9 si a ucis 2.735 de oameni. 

UPDATE 12:00 Catedrala San Benedetto din Norcia s-a prabusit

Presa italiana publica imagini cu inainte si dupa prabusirea catedralei construite in secolul XIII, una dintre cele mai importante lacasuri de cult crestine.

UPDATE 11:30 MAE: Ambasada Romaniei la Roma nu a primit, pana la acest moment, solicitari de asistenta consulara

Ambasada Romaniei la Roma nu a primit, pana la acest moment, solicitari de asistenta consulara, in urma noului cutremur care a avut loc in centrul Italiei, informeaza duminica MAE. Misiunea diplomatica romana a intreprins demersuri pe langa autoritatile locale italiene in vederea obtinerii unor informatii cu privire la urmarile cutremurului, precum si cu privire la existenta unor persoane de cetatenie romana afectate de acestea, precizeaza MAE.

UPDATE 11:00 Nu exista decese, dar mai multe persoane au fost ranite

Agentia de protectie civila din Italia a anuntat ca nu exista decese dupa cutremurul de 6,6 grade de duminica, dar "mai multe" persoane au fost ranite."In acest moment nu avem nici o informatie despre victime", a declarat intr-o conferinta de presa directorul Protezione Civile, Fabrizio Curcio, citat de agentia DPA. "Exista mai multi raniti" si multe drumuri au fost inchise, a adaugat el.

UPDATE 10:45 Panica la Roma. Circulatia metroului este suspendata pentru verificari

Liniile de metrou A, B si B1 din Roma au fost suspendate pentru controale tehnice, dupa noul cutremur puternic produs duminica in centrul Italiei si care s-a resimtit si in capitala, a anuntat pe contul sau de Twitter entitatea care gestioneaza transportul public din oras, Atac, informeaza agentia EFE.

Echipele de protectie civila fac verificari pentru a stabili ce daune exista in zonele afectate, precum si la Roma, unde, la fel ca la 26 octombrie, s-au facut verificari pentru a vedea daca imobilele au suferit fisuri dupa cutremur.

UPDATE 10:30 Numere de telefon pentru romanii din Italia

MAE a transmis, duminica, un mesaj in urma cutremurului care a afectat Italia, facand apel la cetatenii romani care s-ar afla in dificultate sa contacteze misiunile diplomatice din zona la numerele de urgenta, precum si autoritatile locale italiene.

"In dimineata zilei de 30 octombrie 2016 a avut loc un cutremur de mare intensitate (6.1) in zona centrala a Italiei (Epicentru zona Norcia, Regiunea Umbria). Daca exista cazuri de cetateni romani aflati in dificultate, nu ezitati sa apelati la numerele de Urgenta ale misiunilor diplomatice, Ambasadei Romaniei la Roma +39 345 1473935 (Lazio, Umbria, Abruzzo) si Consulatului General al Romaniei la Bologna +39 349 1178220 (Marche, Emilia-Romagna si Toscana)", anunta MAE. Ministerul le transmite cetatenilor sa contacteze in paralel si autoritatile locale din Italia si Protectia Civila la numarul special 800 840 840.

UPDATE 10:00 Primarul din Ussita: “Am vazut infernul”

Primarul din Usita vorbeste de un dezastru si marturiseste ca a a vazut infernul.“S-a prabusit totul, vad coloane de fum, este un dezastru, un dezastru. Dormeam in masina, am vazut infernul”, a spus edilul Marco Rinaldi.“Sunt multe (cladiri – n.r.) prabusite, sa speram ca nu este nimeni sub daramaturi:, a spus si primarul din Acquasanta Terme, Sante Stangoni.

“Sunt relativ linistit, pentru ca sper ca eforturile facute in aceste zile au fost suficiente pentru a salva vietile oamenilor: centrul a fost evacuat, cladirile din cartierele cu cel mai mare risc au fost declarate nelocuibile”, a declarat primarul din Camerino, Gianluca Pasqui, care a vorbit, insa, de noi cladiri prabusite in localitate, relateaza news.ro.

UPDATE 09:30  Cladiri, prabusite peste oameni

Mai multe cladiri, inclusiv doua biserici, s-au prabusit peste oameni in urma seismului, spun martorii, relateaza La Repubblica. Locuitori din Tolentino (regiunea Marche) au declarat ca s-a prabusit o biserica in care se aflau circa 30 de credinciosi care asistau la slujba de duminica. La Norcia, s-a prabusit catedrala in care se aflau mai multi calugari, dar si credinciosi.

UPDATE 09:00 Primar din Castelsantangelo: “S-a deschis pamantul, este fum, un dezastru”

Primarul din localitatea Castelsantangelo (centrul Italiei), Mauro Falcucci, aflata in apropiere de epicentru, a declarat ca in localitatea pe care o administreaza s-au prabusit numeroase cladiri. “Eu sunt la Fano, unde locuiesc, dar mi s-a spus ca exista (cladiri – n.r.) prabusite, ca este un dezastru! S-a deschis pamantul, este fum, un dezastru. Sper ca incapatanatii care ramasesera la Santangelo s-au mutat in cursul noptii”, a declarat edilul.

Cutremurul, care a avut epicentrul localizat intre Marche si Umbria, in zona afectata deja de seismele din 24 august si de saptamana aceasta, a fost resimtit in tot centrul Peninsulei, inclusiv la Roma, unde oamenii au iesit in strada.Localitatile cele mai apropiate de epicentru sunt Castelsantangelo, Norcia si Preci. Presa locala scrie ca seismul a fost resimtit si in Croatia si Bosnia Hertegovina. Cutremurul a fost urmat deja de mai multe replici, dintre care cea mai puternica a avut magnitudinea 4,9.
 

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Doua cutremure cu magnitudinea de 3,5 si 2,7 au avut loc joi dimineata, in zona seismica Vrancea
Doua cutremure cu magnitudinea de 3,5 si 2,7 au avut loc joi dimineata, in zona seismica Vrancea

Doua cutremure, de 3,5 grade, respectiv 2,7 grade pe scara Richter, au avut loc joi in zona seismica Vrancea, judetul Buzau, conform datelor publicate de Institutul National pentru Fizica Pamantului.

Doua cutremure puternice in Italia, in decurs de 24 de ore. Zeci de persoane au fost ranite
Doua cutremure puternice in Italia, in decurs de 24 de ore. Zeci de persoane au fost ranite

Zeci de persoane au fost ranite aseara, in Italia, in urma a doua cutremure puternice, produse in centrul tarii. Nu se stie daca printre ei se numara si roman

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.