Curiosul caz al lui "Jihadi Jack": mesajul trimis de britanic dupa ce presa l-a acuzat ca a fugit sa lupte alaturi de ISIS

Ultima actualizare: 29-01-2016 07:09
Jihadi Jack

Jack Letts, un fost studen la Oxford, in varsta de 20 de ani, sustine ca i-a fost spart contul de Facebook de catre islamisti si ca acuzatiile ca s-ar fi alaturat Statului Islamic sunt false.

Jack Letts a fost poreclit "Jihadi Jack" si este considerat primul britanic alb care s-ar fi convertit ca sa se alatura luptei duse Statul Islamic.

Acesta acuza presa ca l-a demonizat si l-a transformat intr-un presuspus terorist, dupa ce s-a scris ca s-a alaturat Statului Islamic si spala pe creier tineri britanici ca sa se alature luptei jihadistilor.

In primele comentarii de cand a fost acuzat de presa ca fiind primul britanic alb care a plecat in Siria sa lupte alaturi de ISIS, tanarul neaga complet aceste afirmatii si spune ca este supus unui abuz.

"Este ciudat cand toti cred ca faci parte din ISIS si tu, de fapt, nu ai treaba. Sau cand afli ca ai un copil si tu nu ai, in realitate. Poate ca jurnalistii s-au plictisit sa mai scrie despre ce soseste poarta celebritatile si isi varsa frustarea pe mine" a spus acesta, conform The Independent.

Despre Jack Letts, presa a scris ca tanarul s-a convertit la islam si a abandonat cursurile Universitatii Oxford cu un an in urma. Zilele trecute, au aparut informatii cum ca acesta ar trai in Siria, sub numele de Abu Mohammed, s-a casatorit si ar avea un copil.

Dar, cei de la publicatia britanica The Independent au intrat in posesia unor mesaje private in care tanarul expune clar situatia prin care trece si dezminte toate aceste informatii.

"Formula pentru media este simpla: un tanar devine musulman + pleaca in Orientul Mijlociu+ s-a convertit la Islam = ISIS" ar fi spus acesta. Tanarul spune ca i-a fost spart contul de Facebook si multa lume s-a folosit pentru a-i crea imaginea unui tanar extremist. Insa, pe contul sau au aparut si cateva imagini in care poarta haine traditionale musulmane.

Letts a inceput cursurile Universitatii Oxford, unde a devenit foarte pasionat de politica. Interesul sau pentru Orientul Mijlociu ar crescut dupa Primavara Araba, din 2011.

Inca este neclar ce s-a intamplat cu tanarul, insa un apropiat al familiei declara ca presa a dezinformat, promovand informatii complet false despre el. Cert este ca dupa ce s-a convertit la islam, prietenii sai s-au temut ca va deveni un extremist, iar acesta s-a indepartat de fostii sai amici. Cei de la The Telegraph scriu ca baiatul si-a mintit parintii ca sa fuga in Siria, dar le-a spus ca s-a mutat in Kuweit sa studieze araba.

Parintii sai spun ca sunt absurde acuzatiile si ca el de fapt, incearca sa ii ajute pe refugiatii care fug din Siria spre Europa. 

He has accused the media of demonising young Muslim converts

Posted by The Independent on Tuesday, January 26, 2016

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO