Cum arată din spațiu uraganul Dorian. Imaginile surprinse de un astronaut

Ultima actualizare: 02-09-2019 16:27
Uraganul Dorian, surprins din spațiu de un astronaut ESA
Luca Parmitano

Astronautul Luca Parmitano de la Agenția Spațială Europeană a surprins din spațiu uraganul Dorian, care peste noapte s-a transformat în a doua cea mai puternică furtună formată în Oceanul Atlantic.

 

„Privind în ochiul furtunii”, a scris Parmitano pe Twitter, unde a postat spectaculoasa imagine.

Deschideți galeria foto pentru a vedea imaginile.

Totodată, amploarea uraganului este vizibilă și într-un filmuleț surprins de pe satelitul GOES-Est, operat de Administrația Națională a Oceanelor și Atmosferei (NOAA), scrie Live Science.

„A doua schimbare produsă la această furtună a avut loc pe timpul nopții”, au spus oficialii NASA.

Evoluția acestei furtuni de intensitate ridicată a fost urmărită și de astronautul NASA, Andrew Moran, care a fotografiat pe 29 august uraganul în timp ce traversa zona Caraibelor.

Potrivit Centrului Naţional pentru Uragane din Statele Unite (National Hurricane Center - NHC), Dorian este un uragan de categorie 5 - nivelul maxim pe scala Saffir-Simpson - considerat „catastrofal" de NHC. Dorian a egalat recordul, care data din 1935, al celui mai puternic uragan din Atlantic atunci când a ajuns la ţărm.

Potrivit prognozelor meteorologice, Dorian se va menţine la nivel de uragan în următoarele cinci zile şi va înainta spre nord-vest de-a lungul ori în apropierea coastelor SUA. 

Uraganul Dorian, care a lovit luni insulele Bahamas, ar putea să provoace industriei de asigurări pierderi de până la 25 de miliarde de dolari, o cifră care l-ar putea transforma în cel mai scump dezastru natural pentru acest sector, după uraganul Maria, din 2017, au apreciat analiştii grupului bancar elveţian UBS, potrivit Reuters.

Potrivit prognozelor, uraganul Dorian, a doua cea mai puternică furtună formată în Oceanul Atlantic, va afecta pe tot parcursul zilei arhipelagul din Caraibe, apoi se va deplasa către coastele Statelor Unite, unde autorităţile au dispus evacuarea a peste un milion de persoane din Florida, Carolina de Sud şi Georgia, informează Agerpres.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO