"Cubanezii l-au ingropat de mult pe Fidel", spun analistii. Ce se va intampla in Cuba dupa moartea lui Fidel Castro
Analisti de politica internationala si diplomati se intreaba ce se va intampla in Cuba dupa decesul lui Fidel Castro si ce turnura va lua politica externa a tarii, transmite AFP.
"Cubanezii l-au ingropat de mult pe Fidel", a afirmat un diplomat occidental care a petrecut mai multi ani in Cuba, citat de AFP. "Acum isi indreapta gandurile spre viitor, pentru ca, practic, Fidel Castro nu mai e decat o amintire a vremurilor glorioase".
Retras din viata politica din 2006 si inlocuit de fratele sau, Raul, Fidel Castro pastrase o greutate morala pe care si-o exersa prin renumitele sale "reflectii" pe care le publica regulat in presa oficiala, pana acum doi ani si jumatate, cand prezenta sa a devenit mai discreta.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Fidel este consultat in privinta tuturor deciziilor importante", asigura la sfarsitul lui 2011 presedintele Parlamentului cubanez, Ricardo Alarcon, unul dintre conducatorii Revolutiei. "Odata cu decesul lui Fidel, situatia politica si economica ar trebui sa se imbunatateasca. Ii va da mai multa libertate lui Raul. Nu va mai fi nevoie ca el sa isi faca griji ca isi contrazice fratele, o personalitate enorma", a declarat Michael Shifter, presedintele centrului de analiza Dialogul Inter-American.
De cand a avut atacul cerebral, in 2006, imaginea lui Fidel Castro s-a schimbat: a renuntat la eterna uniforma militara pentru un trening si sandale. Ultima sa aparitie publica a fost la 13 august, cu ocazia aniversarii a 90 de ani, alaturi de fratele sau, Raul, si de presedintele venezuelean Nicolas Maduro, principalul sau aliat in America Latina.
Dar imaginea "Liderului Maxim", respectat si detestat deopotriva, a ramas omniprezenta, desi, de-a lungul vietii, Fidel Castro a evitat sa-si construiasca un cult al personalitatii. Nu si-a ridicat statui si nici portrete pe strazile capitalei, desi zidurile au fost mereu acoperite cu slogane si era omniprezent in presa oficiala.
Aproximativ 80% dintre cubanezi nu au cunoscut niciun alt lider decat cel pe care il numesc fie "Fidel", "Comandantul", "Seful", fie "Stii tu cine". In conversatii, cei prudenti il evoca printr-un gest care schiteaza o barba si vorbesc cu o voce ingrosata. "Marea majoritate a cubanezilor au o legatura personala cu Fidel. Si cei care il sustin in totalitate, si cei care au pareri diferite si cei care au vazut in el sursa tuturor relelor in Cuba", a subliniat Rafael Hernandez, politolog cubanez, directorul revistei Temas.
"Eu nu sunt comunist, sunt "fidelist", afirma adesea cubanezii care se aventureaza sa vorbeasca despre politica in prezenta strainilor. "Sperantele de schimbare vor creste in Cuba. Moartea lui Fidel va deschide cu siguranta calea unor noi conflicte si confruntari intre detinatorii puterii. Arbitrul suprem a disparut. Raul va avea mai mult spatiu de manevra, dar tot de acest lucru se vor bucura si adversarii sai politici", a spus Shifter.
Reluarea relatiilor diplomatice cu Statele Unite la sfarsitul lui 2014 ilustreaza deja inceputul sfarsitului pentru "castrism" si pentru "anti-americanismul" fervent al lui Castro. Analistii sunt circumspecti si in ceea ce priveste influenta lui Raul, care si-a anuntat deja intentia de a se retrage in 2018.
"Dupa decesul lui Fidel, deschiderea economiei si pietei si eradicarea constrangerilor comuniste ar trebui sa ia viteza. Fara carisma lui Fidel, legea Partidului Comunist Cubanez nu se mai bazeaza decat pe performanta economica. Impactul reformelor lui Raul va fi limitat", a afirmat specialistul in afaceri cubaneze de la Universitatea din Texas, Arturo Lopez Levy.
"Epoca de dupa Fidel a inceput deja din 2006. Ceea ce conteaza de acum incolo este ceea ce vine dupa Raul", a mai spus el.