Cu cine a discutat Zelenski despre "nevoile Ucrainei" în materie de armament, după ce ajutorul SUA a fost blocat
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat sâmbătă că a discutat la telefon cu omologul său francez Emmanuel Macron despre situaţia de pe front şi "nevoile Ucrainei" în materie de arme şi muniţii.
"Am vorbit despre situaţia de pe câmpul de luptă şi despre nevoile Ucrainei în materie de apărare, care includ drone, artilerie şi muniţii, război electronic şi sisteme de apărare aeriană", scris Zelenski pe platforma X.
Recent, senatorii republicani americani au votat pentru blocarea unui proiect de lege privind sprijinul financiar pentru Ucraina.
Scholz cere UE şi SUA să „facă mai mult” pentru a ajuta Kievul
Cancelarul german Olaf Scholz a cerut joi Statelor Unite şi Uniunii Europene să "facă mai mult" pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva războiului de agresiune rus, relatează AFP, citată de Agerpres.
Şeful guvernului german a făcut aceste declaraţii înainte de a pleca spre Washington, unde urmează să se întâlnească vineri cu preşedintele american Joe Biden.
"Trebuie să găsim o modalitate pentru a face mai mult împreună", le-a spus el jurnaliştilor pe aeroportul din Berlin, apreciind drept "insuficient" ajutorul decis până acum şi în condiţiile în care un pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev este blocat de câteva luni în Congresul SUA.
Uniunea Europeană a aprobat recent, nu fără dificultăţi, un ajutor financiar de 50 de miliarde de euro până în 2027 pentru Ucraina, după ce Ungaria a renunţat să se mai opună.
"A sosit momentul în care trebuie să facem ceea ce este necesar, şi anume să dăm împreună Ucrainei posibilitatea de a se apăra şi, în acelaşi timp, să transmitem un semnal clar preşedintelui rus (Vladimir Putin): că nu trebuie să mizeze pe faptul că sprijinul nostru este în scădere", a subliniat liderul german.
"Mesajul pe care trebuie să-l transmitem împreună în zilele şi săptămânile următoare este că (sprijinul nostru) va dura atât timp cât va fi necesar şi că va fi suficient de important" pentru a permite Kievului să răspundă, a insistat Scholz.
Germania, al doilea cel mai important contributor la ajutorul acordat Ucrainei după Statele Unite, a dublat practic bugetul pentru sprijinul său militar, la peste 7 miliarde de euro în acest an, iar cancelarul Scholz continuă să-i îndemne pe partenerii săi europeni să-şi intensifice eforturile, subliniind că ţara sa nu poate duce totul pe umerii săi.