Criza pe Dunare din cauza nivelului apei. Navele romanesti au ajuns "ingropate" in nisipul bulgaresc
Nivelul extrem de scazut al Dunarii le da de furca navigatorilor, in special in sectoarele administrate de autoritatile fluviale din Bulgaria.
In ultimele doua zile, trei convoaie au ramas blocate in nisip, deoarece portiunile navigabile nu au fost sermnalizate corespunzator.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Iar astfel de incidente se petrec tot mai des, in ultima perioada: o nava a unui armator din Galati a fost scoasa din uz, dupa ce, saptamana trecuta, a lovit o epava scufundata.
"Este partea de Dunare intre Giurgiu si Calarasi, unde avem cele mai multe probleme. In total, aproape trei sute de kilometri."
Din cauza apelor mici, un cargou si un convoi de barje au esuat in sectorul bulgaresc al Dunarii.
"E un sector intretinut de colegii bulgari care nu prea si-au mai facut treaba de ceva vreme si semnalizarea are foarte mult de suferit si navele esueaza. In aceasta zona avem, incepand cu sfarsitul lunii decembrie, aproape in fiecare zi. Noi nu avem voie sa cheltuim bani acolo, pentru ca nu este sub jurisdictia Romaniei.", spune Mircea Cristrea, directorul Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos.
Daca primul convoi, aflat sub pavilion german, a reusit sa iasa din zona in care a ramas blocat, la al doilea inca se lucreaza. Intre timp insa, incidentele se tin lantz.
O alta nava, sub pavilion romanesc, incarcata cu floarea soarelui, a esuat la kilometrul 581, in dreptul localitatii Giurgiu.
Situatia devine insa ingrijoratoare si in cazul bacurilor ce traverseaza dinspre Galati sau Braila, spre judetul Tulcea. Ca sa evite zonele critice, comandantii au schimbat traseele.
"Se face un mic ocol, prin dreptul geamandurii verzi, cea care se vede in obiectiv, la kilometrul 154."
Cotele apelor Dunarii sunt la mai putin de jumatate fata de media multianuala. Specialistii spun ca asta se intampla din cauza lipsei precipitatiilor, iar prognozele nu arata caderi importante de ploi sau ninsori in Europa nici in urmatoarele doua saptamani.