Criza loveste greu Ucraina! Si altii sunt in cadere!
Situatia devine albastra la est de Romania. Ucraina e in pragul colapsului politic si financiar, dupa ce industria a ajuns sa produca mai putin ca inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Pentru oamenii simpli, urmariti de saracie ca de o umbra, singura certitudine este ca situatia se va inrautati.
Grav e si ca FMI a refuzat sa aloce a doua transa dintr-un imprumut de 16,4 miliarde de dolari. Motivul? Instablitatea politica a Ucrainei, care a ramas si fara ministrul de finante si fara cel de externe.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Si raul abia incepe. Somajul e in crestere, intr-o perioada cand locuitorii platesc mai mult pentru facturi. Disperati, au iesit pe strazi, cerand demisia presedintelui Iuscenko.
Criza se resimte chiar si in gradinitele din Crimeea. Compania distribuitoare de energie termica a inchis caldura intr-una dintre ele, la fel si in cateva scoli din Simferopol.
Interpelati de procurori, sefii societatii Crimeea Gaz spun ca inchiderea caldurii a fost comandata de NaftoGaz, din cauza datoriilor de 15 milioane de euro.
Daca ucrainienii nu stiau ce inseamna o viata indestulata, cu totul altfel stau lucrurile in tarile Baltice si Ungaria, unde se poate vorbi de scadere dramatica a nivelului de trai.
Potrivit unui institut vienez de studii economice comparate, doar Slovacia, Polonia si Cehia au sanse sa inregistreze crestere economica de 1-2%.
Pentru Ungaria, Lituania, Estonia si Letonia sunt prognozate cifre negative, intre -3 % si -8%. Romanii, bulgarii si slovenii ar trebui sa fie multumiti cu un rezultat ....nul, spun expertii.
Economiile est-europene sufera pentru ca cetatenii s-au imprumutrat in monede straine.
De la bani insuficienti in buzunare, la revolte de strada e doar un pas. Deja facut de bulgari si letoni. Acestia au organizat in ultimele saptamani mai multe proteste si s-au incaierat cu politia.