Criza din Ucraina. Peste 30 de insurgenti, ucisi in Slaviansk. Rusia anunta consolidarea Flotei militare de la Marea Neagra

×
Codul embed a fost copiat

6 mai 2014. Ministrul de Interne Arsen Avakov a anuntat ca "peste 30" de insurgenti prorusi si patru militari ucraineni au fost ucisi in confruntari armate recente in zona orasului Slaviansk.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Cronologia evenimentelor, 6 mai 2014:

ora 23:07 Criza din Ucraina constituie o amenintare pentru securitatea mondiala si trebuie sa fie solutionata, au declarat marti premierul japonez, Shinzo Abe, si secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, citati de AFP.

"Nu vom tolera schimbarea statusului quo prin intimidare, coercitie sau forta", a declarat Abe, la Bruxelles. "Acest fapt nu este valabil doar pentru Europa sau Ucraina (...), dar si pentru Asia de Est si chiar intreaga lume", a adaugat premierul japonez, subliniind totodata ca "trebuie sa initiem un dialog cu Rusia".

Citește și
Victor Ponta si Mircea Dusa
Premierul Victor Ponta: "Cetatenii Romaniei nu se afla in niciun pericol"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Abe a apreciat ca este foarte important ca Rusia sa recunoasca "legitimitatea" alegerilor prezidentiale din Ucraina, prevazute pentru 25 mai. La randul sau, secretarul general al NATO a calificat situatia din Ucraina drept "cea mai grava amenintare pentru securitatea Europei de la sfarsitul Razboiului Rece".

"Nu este vorba doar de Ucraina. Aceasta criza ameninta securitatea si stabilitatea in intreaga zona euro-atlantica", a afirmat el. In acest context, Abe si Rasmussen au subliniat importanta cooperarii intre NATO si Japonia.

ora 21:19 Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, considera ca ar fi "rusinos" ca presedintele rus, Vladimir Putin, sa se deplaseze in Crimeea pentru a participa la parada militara de 9 mai, informeaza AFP.

Potrivit presei ruse, Vladimir Putin ar urma sa mearga in Crimeea pe 9 mai, pentru prima data dupa anexarea regiunii ucrainene de catre Rusia.

"Ar fi rusinos ca o asemenea zi sa fie utilizata in contextul tensiunilor pentru organizarea unei parade", a declarat Merkel. "9 mai este o zi incredibil de importanta, legata de victoria asupra national-socialismului (...). Eu am fost la Moscova in urma cu patru ani pe 9 mai, pentru ca era important sa arat ca am inteles istoria si ca trebuie sa existe un moment de relansare", a adaugat Merkel.

ora 12:30 Rusia va aloca peste 86 de miliarde de ruble (aproximativ 1,75 miliarde de euro), pana in 2020, pentru dezvoltarea Flotei sale militare de la Marea Neagra, care va primi noi nave si submarine, a anuntat marti ministrul rus al Apararii Serghei Soigu, relateaza AFP.

"Vom crea anul acesta noi unitati de apararea antiaeriana si de infanterie marina in bazele flotei noastre", a declarat ministrul, citat de agentia Interfax. "Flota de la Marea Neagra va primi anul acesta submarine noi si nave de suprafata de ultima generatie", a adaugat el.
"Dezvoltarea Flotei de la Marea Neagra are loc in cadrul programului federal" prevazut pana in 2020, a precizat ministrul, potrivit RIA Novosti. "Finantarea totala a programului este de 86,7 miliarde de ruble", adica aproximativ 1,75 miliarde de euro, a mai declarat Soigu.

Ministrul rus al Apararii a anuntat ca o nava de patrulare si doua nave de debarcare s-au alaturat deja flotei ruse cu baza in Crimeea, Peninsula ucraineana a carei anexare de catre Rusia, in martie, a fost denuntata de catre occidentali.

ora 10.00 "Peste 30" de insurgenti prorusi si patru militari ucraineni au fost ucisi in confruntari armate recente in zona orasului Slaviansk, in estul Ucrainei, a anuntat marti ministrul de Interne Arsen Avakov, relateaza AFP. "Potrivit estimarilor noastre, peste 30 de teroristi au fost ucisi, iar alte zeci au fost raniti", a scris ministrul intr-un mesaj postat pe pagina de Facebook in noaptea de luni spre marti.

"Erau multi (oameni) din Crimeea si din Rusia", inclusiv "ceceni", a precizat el. "Patru dintre combatantii nostri au fost ucisi, iar (alti) 20 (au fost) raniti", a mai anuntat ministrul, confirmand un bilant prezentat anterior.

ora 09.45 Toate zborurile de pe si catre aeroportul din orasul Donetk, in estul Ucrainei, sunt "suspendate temporar", a anuntat serviciul de presa al aeroportului, fara sa ofere explicatii, relateaza AFP. Decizia a fost luata de catre autoritatile ucrainene. "Acestea sunt toate informatiile de care dispunem in prezent", a declarat Dmitri Kosinov, un purtator de cuvant al aeroportului.

Minerii din Donetsk s-au alaturat militantilor pro-rusi: "Cine vine la noi cu sabia .. de sabie va muri"

Ministrii de externe rus si ucrainean s-au intalnit luni seara pentru prima oara de la declansarea violentelor din estul Ucrainei. Amandoi se afla la Viena, pentru a lua parte la o reuniune a Consiliului Europei ce va fi dominata de evenimentele din Ucraina, insa nu e clar daca au si discutat. De altfel, eforturile diplomatice s-au intetit odata cu inrautatirea situatiei din Ucraina. Presedintele OSCE se afla la Moscova, iar secretarul general al ONU s-a oferit sa medieze intre cele doua parti.

Pe teren insa, lucrurile nu se schimba. Luni, 5 mai 2014, patru militari ucraineni au fost ucisi si un elicopter a fost doborat de fortele proruse. La Slaviansk, masinile arse, cartusele goale si spitalele pline de raniti vorbesc despre ciocnirile intense care s-au dat. Autoritatile ucrainene spun ca de vina sunt rebelii, care folosesc populatia civila drept scut uman.

Arsen Avakov, ministrul de interne ucrainean: ''Separatistii folosesc arme automate si alta aparatura militara''.

Intre timp, la Donetsk, minerii s-au alaturat protestatarilor prorusi. Autoritatile separatiste ale orasului spun ca vor sa organizeze referendum pentru statutul regiunii pe 11 mai.

Miner: ''Nu ne plateste nimeni sa venim aici. Toti suntem mineri si va spun ca cine vine la noi cu sabia de sabie va muri''.

Autoritatile de la Kiev le cer protestatarilor prorusi sa paraseasca pietele si cladirile pe care le ocupa. Insa si pietele si cladirile din Kiev sunt in continuare ocupate de manifestantii proeuropeni.

Pe de alta parte, cea mai mare banca din Ucraina si-a suspendat operatiunile la Donetsk si Luhansk, dupa ce numeroase bancomate de-ale sale si 11 transporturi de bani au fost vandalizate in ultimele zile. Peste 600.000 de oameni din cele doua regiuni isi primesc pensiile si ajutoarele sociale pe carduri eliberate de aceasta banca. Le vor putea folosi insa in continuare in magazine si pentru plati online.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Kremlinul comenteaza ultima editie
Kremlinul comenteaza ultima editie "Dupa 20 de ani". Ziua Europei, comparata de vicepremierul rus cu o "parada gay"

Unul dintre cei mai inalti oficiali de la Kremlin a raspuns la afirmatiile facute in editia de duminica a emisiunii "Dupa 20 de ani". Comentariile sale sunt extrem de critice la adresa pro-europenilor de peste Prut

Premierul Victor Ponta:
Premierul Victor Ponta: "Cetatenii Romaniei nu se afla in niciun pericol"

Premierul Victor Ponta a sustinut o conferinta de presa la sediul MApN in care a tinut sa sublinieze de mai multe ori ca Romania - in contextul situatiei din Ucraina - nu se afla in niciun pericol, "azi".

Criza din Ucraina: Rebelii prorusi au doborat un elicopter al armatei ucrainene. Rusia vorbeste despre o catastrofa umanitara
Criza din Ucraina: Rebelii prorusi au doborat un elicopter al armatei ucrainene. Rusia vorbeste despre o catastrofa umanitara

5 mai 2014. Un elicopter ucrainean a fost doborat, luni dupa-amiaza, in timpul luptelor din Slaviansk, insa pilotii au scapat cu viata dupa prabusirea intr-un rau din oras.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.