Criza in Polonia: presedintele se intalneste cu liderii partidelor parlamentare. Proteste in fata Curtii Constitutionale


Ultimul update: Luni 18 Decembrie 2017 12:58
Data publicarii: Duminica 18 Decembrie 2016 16:54
Categorie: Stiri externe
Proteste Polonia

Presedintele Poloniei, Andrzej Duda, a inceput o serie de intalniri cu liderii partidelor din parlament pentru a aplana criza politica din tara, care a atins un nou prag in acest weekend, a declarat duminica purtatorul sau de cuvant, citat de AFP.

Mii de persoane au manifestat in acest sfarsit de saptamana in mai multe orase din Polonia in semn de protest fata de o noua reglementare ce limiteaza accesul mass-media in parlament si adoptarea bugetului de stat pe 2017 in conditii considerate ilegale.

Protestatarii au blocat timp de mai multe ore caile de iesire din parlament in noaptea de vineri spre sambata, iar reprezentanti ai opozitiei au ocupat duminica hemiciclul.

"Cred ca un acord este necesar, deoarece este imposibil sa functionezi intr-un sistem in care parlamentul nu poate dezbate", a declarat duminica purtatorul de cuvant al presedintiei de la Varsovia, Marek Magierowski, intr-o interventie la postul de televiziune TVN24.

Presedintele Duda, care isi propusese in ajun medierea, a inceput sa se intalneasca cu liderii partidelor de opozitie reprezentate in parlament. El urmeaza sa poarte discutii si cu Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului aflat la putere Lege si Justitie (PiS), la o data care nu a fost inca stabilita.

Sambata, principalele partide de opozitie ai anuntat ca vor sesiza justitia pe subiectul votului din ziua precedenta, cerand presedintelui Dietei (camera inferioara) sa convoace o noua sesiune marti pentru o dezbatere conform normelor.

Duminica, o actiune de protest a fost organizata de "Comitetul de aparare a democratiei" in fata Curtii Constitutionale din Varsovia. Politia din capitala a primit intariri din alte orase. Potrivit unei declaratii oficiale, aceasta intarire de forte era necesara pentru a asigura securitatea manifestantilor, precum si in legatura cu meciul de fotbal al echipei Legia Varsovia, care se va disputa in cursul serii pe stadionul echipei.

Parlamentul polonez, dominat de conservatorii populisti, adopta din ce in ce mai multe legi denuntate de opozitie ca fiind antidemocratice. Actiuni de contestare sunt organizate de luni de zile in Polonia pentru a contracara aceste masuri, care pun in pericol, potrivit opozitiei, independenta justitiei, independenta mass-media si libertatile individuale.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO