Criza din Venezuela, noi proteste. Manifestanți anti Maduro, atacați de poliție. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Susținători ai președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, dar și opozanți ai acestuia, au organizat miercuri  noi manifestații în capitala țării, Caracas, relatează BBC.

Venezuelenii s-au adunat pentru proteste masive după ce liderul opoziţiei Juan Guaido a cerut noi demonstraţii, scrie BBC. Evenimentele au loc la o zi după ce Nicolas Maduro a anunțat că a oprit „o tentativă de lovitură de stat” a opoziţiei.

Protestatarii care au încercat să blocheze o autostradă de lânga baza militară La Carlota din Caracas au fost atacați de forțe de poliție cu gaza lacrimogene, relatează CNN. 

„Astăzi continuăm. Vom continua cu mai multă putere ca niciodată, Venezuela”, a scris Guaido pe Twitter. Au loc de asemenea şi demonstraţii pro-guvern.

Guaido a declarat că are susţinerea armatei, însă Maduro a afirmat că forţele militare îi sunt încă loiale.

Citește și
Nicolas Maduro
SUA anunță că Maduro era gata să fugă din țară. Reacția Rusiei
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Într-un discurs televizat de marţi, Maduro a acuzat protestatarii de „infracţiuni grave” care „nu vor rămâne nepedepsite” şi a acuzat SUA de un complot împotriva sa.

Guaido s-a autoproclamat preşedintele interimar al Venezuelei în ianuarie şi a fost recunoscut de peste 50 de naţiuni, printre care şi SUA, Marea Britanie şi majoritatea ţărilor din America Latină.

Însă Maduro – susţinut de Rusia, China, Cuba şi conducerea armatei – a refuzat să cedeze în faţa rivalului său. Secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat că nu exclude posibilitatea unei intervenţii militare dacă va fi necesar. Ministrul de Externe al Rusiei, Sergei Lavrov, a avertizat SUA cu privire la noi paşi „agresivi”.

Vorbind în faţa mulţimii la Caracas, Guaido a numit protestele „un proces ireversibil” şi a promis să continue demonstraţiile în fiecare zi „pentru a obţine libertatea”. „Suntem pe drumul cel mai bun, nu mai este cale de întoarcere”, a adăugat el.

Grupările de studenţi şi ale opoziţiei au prezentat pe Twitter imagini cu protestatarii adunându-se pe străzi pe fondul unor măsuri de securitate sporite.

Forţele guvernului au folosit gaze lacrimogene asupra protestatarilor iar unii dintre demonstratarii aveau asupra lor cocktailuri Molotov.

Au existat însă şi demonstraţii pro-guvern, preşedintele Maduro susţinând că muncitorii din întreaga ţară se adună pentru a celebra Ziua Internaţională a Muncitorilor.

Opoziţia a informat că proteste au avut loc în toată ţara – în capitală şi în toate cele 23 de state.

Socialistul Maduro îl numeşte pe Guaidó marionetă a SUA, care încearcă să orchestreze o lovitură de stat. Preşedintele şi-a chemat, de asemenea, susţinătorii să iasă în stradă miercuri.
 

SUA: O intervenţie militară americană, "posibilă dacă va fi necesar" 
 

 Secretarul de stat al SUA Mike Pompeo a declarat miercuri că preşedintele Trump este pregătit, dacă va fi necesar, ca armata americană să intervină în Venezuela, unde au avut loc ciocniri violente în urma revoltei, marţi, a unui grup de soldaţi împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, relatează AFP.

''O intervenţie militară este posibilă. Dacă este necesar, Statele Unite vor proceda în consecinţă ", a declarat şeful diplomaţiei americane.

''Am prefera o tranziţie paşnică la putere, cu plecarea lui Maduro şi organizarea de noi alegeri, dar preşedintele (Trump) a afirmat că la un moment dat va trebui să ia decizii'', a explicat Pompeo. "Este pregătit să facă ceea ce este necesar", a spus el.

Autorităţile americane au lansat marţi o ofensivă pentru a creşte presiunea asupra lui Nicolas Maduro, alături de avertismente împotriva celor mai noi susţinători ai preşedintelui socialist al Venezuelei, cerând de asemenea cadrelor la putere la Caracas să se se delimiteze şi să se alăture taberei opozantului Juan Guaido.

Preşedinte autoproclamat al Venezuelei, opozantul Juan Guaido le-a cerut compatrioţilor săi să se pregătească miercuri pentru "faza finală" a planului de înlăturare a lui Nicolas Maduro, în contextul în care liderul venezuelean aflat în dificultate a susţinut că "tentativa de lovitură de stat" a fost respinsă, notează dpa.
 

Pompeo către Lavrov: Rusia "destabilizează" Venezuela
 

Mike Pompeo i-a spus miercuri ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, că Moscova "destabilizează" Venezuela şi i-a cerut din nou Rusiei să înceteze sprijinul acordat preşedintelui venezuelan, Nicolas Maduro, relatează AFP.

În cursul unei discuţii telefonice, Mike Pompeo a subliniat că "intervenţia Rusiei şi a Cubei este destabilizatoare pentru Venezuela şi pentru relaţia bilaterală Statele Unite/Rusia", a făcut cunoscut purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Morgan Ortagus.

Şeful diplomaţiei de la Washington a insistat ca "Rusia să pună capăt sprijinului acordat lui Nicolas Maduro şi să intre în rândul naţiunilor, alături de majoritatea zdrobitoare a ţărilor occidentale, care doresc un viitor mai bun pentru poporul venezuelean".

Serghei Lavrov i-a răspuns denunţând cu prilejul aceleiaşi discuţii "influenţa distrugătoare" a Statelor Unite în Venezuela, apreciind că "ingerinţa Washingtonului în treburile Venezuelei" este "o încălcare flagrantă a dreptului internaţional" şi că "această influenţă distrugătoare nu are nicio legătură cu democraţia", potrivit unui comunicat la Ministerului rus de Externe.

Demnitarul rus a criticat, totodată, afirmaţiile făcute de Donald Trump şi Mike Pompeo potrivit cărora armata americană ar putea interveni, dacă este necesar, în Venezuela.

"Continuarea acestor paşi agresivi este plină de consecinţe grave", a declarat el în cursul discuţiei telefonice, adăugând că "numai poporul venezuelan are dreptul să îşi hotărască destinul".

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Mai mulți comandanți au trecut de partea lui Juan Guaido. Reacția cetățenilor
Mai mulți comandanți au trecut de partea lui Juan Guaido. Reacția cetățenilor

După o zi de proteste violente și represiune, Juan Guaido, liderul opoziției din Venezuela, care s-a autoproclamat președinte interimar, şi-a îndemnat susținătorii să iasă din nou în stradă miercuri.

SUA anunță că Maduro era gata să fugă din țară. Reacția Rusiei
SUA anunță că Maduro era gata să fugă din țară. Reacția Rusiei

Statele Unite susțin că președintele venezuelean Nicolas Maduro ar fi fost pregătit să fugă din țară spre Cuba. Cu toate acestea, el ar fi fost sfătuit de Rusia să rămână în Venezuela.

Lupte între susținătorii lui Maduro și Guaido. Mașinile armatei au trecut peste oameni
Lupte între susținătorii lui Maduro și Guaido. Mașinile armatei au trecut peste oameni

Imagini cu un puternic impact emoţional vin din Caracas, capitala Venzuelei.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.