Covid-19 în lume. Țările europene unde autoritățile au decis relaxarea restricțiilor

Dată publicare: 20-04-2021 08:45
Dată actualizare: 20-04-2021 09:36


După ce Marea Britanie a deschis magazinele cu produse neesențiale, saloanele de îngrijire și sălile de sport, și alte țări europene au început să relaxeze restricțiile.

Portugalia, Elveția, Lituania și Finlanda sunt printre țările unde numărul cazurilor de Covid a scăzut, datorită campaniilor de vaccinare. Iar acum se fac pași spre revenirea la normalitate.

În Portugalia, oamenii s-au așezat la cozi, în fața magazinelor din mall-uri. După aproape trei luni de carantină, în această țară pot fi redeschise toate magazinele, iar elevii de peste 15 ani și studenţii pot merge fizic la cursuri.

Paulo Gomes, manager al unui centru comercial: „Este un semn că în materie de probleme de sănătate, cifrele arată bine și este o problemă care cred că ne preocupă pe toți. În al dolea rând, vorbim despre o revenire a activităților economiei. Perioadă în care totul a fost închis a produs daune imense”.

Se redeschid și cafenelele, resturantele, cinematografele, teatrele şi sunt permise nunţile şi botezurile, dar cu un număr limitat de invitaţi.

Un anunț similar a fost făcut în Finlanda, însă țara nordică păstrează restricții mai dure în regiunile cu o incidență mai mare a virusului, unde, spre exemplu, restaurantele vor fi deschise doar până la ora 19.00 și vor vinde alcool până la ora 17:00.

Pentru prima dată de la Crăciun, în Elveția se poate ieși la terasă, la cinema, competiţiile de pe stadioane se pot ţine cu spectatori și este permis accesul în sălile de fitness

Elvețian: „La sală avem toate aparatele pentru a face sport. Este mult mai motivant să ieșim din casă și mergem direct la sala de fitness. Acasă sunt foarte multe ispite, te uiţi la televizor, mănânci, după care te așezi pe canapea și nu mai faci nimic. Așa este mult mai bine”.

Autoritățile elvețiene au început să distribuie gratuit teste rapide pentru depistarea COVID, pe care cetățenii și le pot face acasă.

Elvețian: „De fapt, trebuie să completăm un formular, cu un număr de telefon și toate informațiile de contact când ne punem la masă. Nu trebuie să purtăm mască atunci când stăm jos. Lucururile sunt destul de normale”.

Tot de săptămâna asta, și lituanienii se vor bucura de mai multă libertate. Ei pot merge inclusiv la concerte, însă trebuie să păstreze distanţa, la fel ca în mazine, unde numărul clienţilor este limitat.

Lituanian: „Trebuie să respectăm aceste cerințe de securitate, să controlăm vizitatorii care intră în magazin, să le cerem să poarte măști în mod corespunzător, să păstreze distanța”.

Vești bune vin și dinspre Italia, unde Lombardia ar putea trece în zona galbenă. Ceea ce înseamnă că locuitorii de aici vor putea ieşi la terase. Lombardia este punctul de unde a început răspândirea virusului Sars-Cov-2 în Italia, una dintre cele mai afectate țări europene în pandemie. Infectările sunt în scădere în toată peninsula, dar situația rămâne critică în condițiile în care peste 200 de pacienți cu Sars-Cov-2 ajung zilnic la terapie intensivă.


VIDEO PROTVPLUS.RO