Covid-19 în lume. Marea Britanie a redeschis terasele în aer liber, Germania se pregătește de un nou lockdown
Englezii au luat cu asalt bistrourile în aer liber, redeschise după patru luni de carantină.
Asta, dacă sunt dispuși să tremure, întrucât în Anglia ninge și e foarte frig. În jurul magazinelor neesențiale, repornite tot de luni, s-au format cozi, iar saloanele de frumusețe sunt copleșite de solicitări.
În altă ordine de idei, după ce a monitorizat efectele adverse ale vaccinurilor Pfizer, Moderna și Johnson&Johnson, Departamentul Sănătății din Statele Unite a anunțat că reacțiile severe sunt extrem de rare: un caz la 28.000 de doze. Cu alte cuvinte, sub 0,004%.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Germania a depăşit pragul de trei milioane de îmbolnăviri, iar incidența la nivel naţional este de 136 de cazuri la suta de mii de locuitori. Autorităţile condiţionează ridicarea restricţiilor de scăderea incidentei sub 50. Prin urmare, nu doar că nu se pune probema relaxării, ci pare iminentă o nouă carantină naţională strictă. Medicii sunt primii care o cer.
Dr. Jörg Krebs, Spitalul Universitar Mannheim: „Ce am învăţat din primele două valuri este că, mai întâi, creşte numărul spitalizărilor, ceea ce deja se întâmplă la noi. Numărul celor internaţi s-a dublat în ultimele două săptămâni. Şi ne aşteptam ca asta să se întâmple aidoma şi la terapie intensivă”.
În timp ce spitalele din Polonia sunt asediate de pacienţi COVID în stare gravă, în Silezia, una dintre cele mai afectate regiuni, mii de motociclişti s-au adunat la mănăstirea Iasna Gora pentru un pelerinaj tradiţional. Asta, deşi regulile în vigoare interzic întâlnirea a mai mult de cinci persoane.
Preotul Michal Legan, purtător de cuvânt al Mănăstirii Jasna Gora: „Anul ăsta, pelerinajul e foarte... restrâns. De obicei, sunt sute de mii de oameni”.
Între timp, India, ţara cu 1,35 de miliarde de suflete, a depăşit Brazilia la numărul de infectări, ocupând acum locul al doilea în lume. În acest moment, una dintre șase infectări raportate zilnic pe plan global vine din India. Țara bate zilnic recorduri de infectări: 168.000 numai în ultimele 24 de ore. Şi e loc de mai rău, întrucât sute de mii de hinduşi s-au adunat pe malurile Gangelui pentru rugăciuni speciale, fără pic de distanţare.
Peste Ocean, au apărut tensiuni în legătură cu alocarea dozelor de vaccin. Autorităţile din statul american Michigan, unde rata de infectare a crescut dramatic, imploră guvernul federal să-i trimită mai multe resurse.
Până acum, Casa Albă a trimis în Michigan 160 de cadre medicale, care să ajute la campania de vaccinare, nu însă şi doze suplimentare de vaccin.
Există totuşi şi locuri unde îşi face loc speranţa. După patru luni de carantină, Regatul Britanic şi-a redeschis duminică noapte restaurantele în aer liber, iar magazinele şi serviciile ne-esentiale şi-au reluat activitatea.
Pe terase sunt permise grupuri de până la șase persoane la aceeaşi masă, dar capricioasa vreme britanică și lipsa locurilor suficiente în aer liber înseamnă că majoritatea barurilor nu se vor putea deschide până pe 17 mai, când se așteaptă undă verde şi pentru cele din interior.