Coronavirusul îi sperie mai mult decât războiul. Ce au făcut mii de migranți din Siria

Ultima actualizare: 13-04-2020 18:44
Migranți Siria
Getty

Mii de refugiaţi sirieni au început să părăsească taberele de la granița cu Turcia și să revină la locuinţele lor din provincia Idleb.

Sirienii sunt dispuși să înfrunte riscului reizbucnirii conflictului dintre forţele guvernamentale şi rebeli, de teamă că noul coronavirus ar putea face ravagii în taberele aglomerate, transmite Reuters, citată de news.ro.

În ultimul an, aproximativ 1 milion de sirieni au fugit din Idleb şi din zonele rurale din nord-vestul țării, după ce forţele guvernamentale susţinute de Rusia au intensificat campania de recucerire a regiunii controlate de rebeli, după nouă ani de război.

Luptele s-au calmat din luna martie, când Ankara, care susţine unele grupări opuse preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a convenit un armistiţiu cu Moscova, care a susţinut Damascul cu forţe aeriene.

Nu există încă niciun caz confirmat de coronavirus în nord-vestul Siriei, dar medicii se tem că lipsa infrastructurii medicale şi taberele supraaglomerate de refugiaţi pot transforma rapid o epidemie într-un dezastru umanitar.

Turcia ar vrea să trimită migranți infectați cu COVID-19 în Grecia

 

Guvernanții din Grecia cred că Turcia are un plan de a trimite pe mare migranții infectați cu coronavirus, susțin surse citate de cotidianul Kathimerini.

”Mulți migranți au fost trimiși în orașele de coastă, ca și cum ar fi gata să plece spre insulele grecești din Marea Egee”, au spus sursele citate de jurnaliștii greci.

Mutarea acestora ar fi fost facilitată de polițiștii și jandarmii din Turcia, țară în care s-au înregistrat peste 55.000 de cazuri de COVID-19.  

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO