Coreea de Nord acuza SUA ca vor sa declanseze un razboi si ameninta ca e pregatita sa riposteze "printr-o singura lovitura"
Phenianul a acuzat miercuri SUA ca impinge Peninsula Coreeana spre "pragul unei explozii", a doua zi dupa survolarea de catre bombardiere americane ca raspuns la al cincilea test nuclear efectuat de catre Coreea de Nord, potrivit AFP.
Cele doua bombardiere suspersonice B-1B erau escortate in spatiul aerian al Coreei de Sud de avioane de vânatoare americane si sud-coreene.
Aceasta demonstratie de forta, la patru zile dupa testul nuclear nord-coreean, era destinata sa exprime "angajamentul de nezdruncinat" al SUA in apararea aliatilor lor in regiune, a explicat marti generalul Vincent Brooks, comandant al fortelor americane in Coreea de Sud.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Astfel de survolari fusesera deja efectuate si in urma precedentelor teste nord-coreene.
"Aceste provocari extrem de iresponsabile ale doritorilor de razboi imperialisti americani imping fiecare ora a situatiei din Peninsula Coreeana spre pragul exploziei", a declarat agentia oficiala de presa nord-coreeana KCNA.
Ea a avertizat ca armata nord-coreeana este dotata cu "toate mijloacele necesare unei riposte militare" pentru a lovi inamicul "printr-o singura lovitura" in caz de atac.
SUA intentioneaza de asemenea sa trimita luna viitoare portavionul nuclear USS Ronald Reagan si escadra grupului sau de lupta in apele sud-coreene in cadrul unui exercitiu naval comun, potrivit agentiei de presa sud-coreene Yonhap. Un purtator de cuvânt al fortelor americane in Coreea de Sud a refuzat sa confirme aceasta informatie.
Trupele americane sunt prezente in Coreea de Sud de dupa razboiul din 1950-1953, care s-a incheiat cu un armistitiu si nu cu un tratat de pace. Circa 28.000 de militari americani sunt desfasurati in peninsula in prezent.
Sursa: Agerpres
Etichete: coreea de nord, Coreea de Sud, kim jong-un,
Dată publicare:
14-09-2016 08:21