Controverse în jurul planului Trump pentru Fâșia Gaza. Strămutarea palestinienilor ar echivala cu o epurare etnică
Donald Trump insistă cu planul de preluare a Fâșiei Gaza de către Statele Unite, chiar dacă ideea sa a fost respinsă de palestinieni, dar și de lideri din întreaga lume.
Într-o postare pe rețelele sociale, Trump afirmă că enclava „ar fi predată Statelor Unite, de către Israel, la finalul luptelor”. Și reia ideea strămutării palestinienilor. Casa Albă a încercat să tempereze mesajul, asigurând că transferul de populație ar fi unul temporar.
Trump insistă cu planul său șocant - "preluarea controlului" în Fășia Gaza și dezvoltarea economică pentru a face din acest teritoriu "Riviera Orientului mijlociu". Dar cu strămutarea celor aproximativ 2 milioane de palestinieni care trăiesc acolo - ceea ce, potrivit experților în drepturile omului, ar echivala cu o epurare etnică.
Reporter: Domnule președinte, pot să vă adresez o întrebare legată de Gaza?
Donald Trump, președintele Statelor Unite: Toată lumea adoră ideea mea...
În realitate, curg criticile din toate părțile, de la țările arabe în primul rând, dar și de la aliați. La rândul lor, consilierii lui Trump au încercat să-i mai modereze comentariile. "Transferul de populație ar fi doar temporar iar Statele Unite nu vor trimite trupe în Fâșia Gaza", dă asigurări Casa Albă.
Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe: „Președintele se așteaptă ca partenerii noștri din regiune, în special Egipt și Iordania, să accepte refugiați palestinieni în regim temporar, până noi le vom reclădi locuințele”.
Marco Rubio, secretar de stat al SUA: „Singurul lucru pe care președintele (Donald) Trump l-a făcut – foarte generos, din punctul meu de vedere – este să ofere disponibilitatea Statelor Unite de a interveni, de a curăța dărmăturile, de a igieniza locul (Gaza) de toate acele distrugeri și de munițiile neexplodate. Și, între timp, oamenii care locuiesc acolo nu vor putea… cei care numesc acel loc casă nu vor putea să trăiască acolo”.
Premierul israelian, însă, a salutat planul președintelui Trump pentru Gaza, expus după întrevederea lor de la Casa Albă.
Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: „Ideea este de a le permite plecarea locuitorilor din Gaza care doresc să plece să plece. Adică, ce e în neregulă cu asta? Pot pleca. Apoi se pot întoarce. Este o idee remarcabilă și cred că ar trebui să fie cu adevărat urmărită. Analizată, urmărită și pusă în aplicare”.
Pe de altă parte, miercuri a avut loc primul protest la scară națională împotriva măsurilor controversate luate deja de președintele Trump, desi nu au trecut nici trei săptămâni de când s-a întors la Casa Albă.
50 de state, 50 de marșuri de protest - este deviza acestei mișcări de rezistență, mobilizată și coordonată prin rețelele de socializare. Trump a semnat o mulțime de ordine executive controversate - intensificând deportările în masă ale celor fără documente și interzicând inițiativele privind diversitatea, echitatea și incluziunea în guvernul federal.
Între timp, primii militari mexicani trimiși la granița cu Texasul și-au început misiunile. Este primul contingent din cei 10.000 de soldați pe care Mexicul s-a angajat să-i desfășoare la frontiera sa nordică, pentru a calma administrația Trump, care a amenință cu tarife vamale de 25%.
De partea cealaltă a frontierei, pușcașii marini americani desfășoară sârmă ghimpată și consolidează bariera de securitate. "Colaborăm cu Departamentul securității interne pentru a întări măsurile prin care să oprim traversările ilegale ale frontierei", a transmis Corpul pușcașilor marini.