Teroare la Istanbul. Consulatul SUA a fost atacat cu arme de foc, iar o sectie de politie a fost tinta unui atentat cu bomba
Doua persoane au deschis focul asupra cladirii consulatului SUA din Istanbul, iar apoi au fugit, dupa ce politia a raspuns cu focuri de arma.
Conform Reuters, care citeaza CNN Turk, cei care au atacat consulatul au fost un barbat si o femeie si nu exista victime.
Insa potrivit New York Times, care citeaza agentia oficiala de stat Anadolu, politia a reusit sa prinda o persoana care are legaturi cu acest atac, insa nu sunt oferite si alte amanunte. In schimb, o alta agentie de presa, Dogan, sustine ca unul dintre atacatori - femeia - ar fi fost ranita in schimbul de focuri cu politia si a fost capturata intr-o cladire, unde se ascundea. Nimeni altcineva nu a mai fost ranit in acest incident.
"A incercat sa se ascunda in pivinita, iar politistii au incoltit-o acolo. Le striga ca nu se va preda si i indemna pe politisti sa traga. Cand si-a terminat gloantele, a inceput sa arunce cu pietre. Cand au avut un unghi bun, politistii au tras, au nimerit-o in picior si in piept.", a povestit un martor.
Cu cateva ore mai devreme, inainte de acest atac, o sectie de politie din Istanbul a fost tinta unui atentat cu bomba, in urma caruia 10 persoane au fost ranite, printre care si 7 politisti. De asemenea, explozia a provocat un incendiu, care a afectat prabusirea unei parti din cladire.
Politia a anuntat ca autorii atentatului au detonat o bomba intr-o masina din apropierea sectiei de politie. Ulterior, atacatorii au deschis focul asupra ofiterilor care inspectau locul atentatului terorist. In urma acestui conflict cu politia, care a raspuns cu armele de foc, au fost ucisi doi dintre atacatori.
Turcia este in stare ridicata de alerta dupa ce, luna trecuta, autoritatile au spus ca exista un "razboi sincronizat al terorii", facand referire la atacurile aeriene impotriva membrilor Statului Islamic din Siria si atacurile asupra militantilor kurzi din nordul Irakului. De asemenea, sute de oameni au fost arestati la domiciliu.
Pe de alta parte, in trecut, misiunile diplomatice ale SUA au mai fost tinta unor atacuri in Turcia, noteaza Reuters. Gruparea de extrema stanga Frontul Revolutionar al Armatei pentru Eliberarea Poporului - ai caror membri se afla printre cei arestati la domiciliu zilele trecute - a revendicat responsabilitatea pentru un atac sinucigas cu bomba la ambasada SUA din Ankara, in 2013, in urma caruia a fost ucis un membru al pazei, de origine turca.