Concerte de probă în Olanda, pentru a testa care este riscul de infectare cu SARS-CoV-2
Cu gândul la concertele de odinioară, cu public numeros, în Olanda se fac astfel de evenimente de probă.
Specialiştii vor să afle ce măsuri ar trebui luate pentru a limita răspândirea coronavirusului. Şi iau în calcul mai multe variante, astfel încât riscul de îmbolnăvire să fie cât mai mic.
În săli pot păși doar cei care au un rezultat negativ al unui test PCR. La intrare li se măsoară temperatura corporală şi fiecare vizitator primeşte un aşa-numit "dispozitiv de urmărire".
Şi asta pentru că toţi cei aflaţi în public sunt supravegheaţi de specialişti medicali. Rolul lor este de a aduna date ştiinţifice în funcţie de modul în care se comportă spectatorii. Scopul este acela de a afla ce măsuri anti-COVID sunt importante pentru un asemenea eveniment.
Ingrid van Engelshoven, ministrul olandez al Culturii: "Asta înseamnă speranţă, o perspectivă de a redeschide aceste evenimente. Să poţi merge din nou la teatru, să fii din nou liber."
Sală a fost împărţită în trei zone. În prima dintre ele, oamenii trebuie să menţină o distanţă de un metru şi jumătate faţă de un spectator pe care nu îl cunosc. În plus, există panouri din plexiglas, iar toţi cei prezenţi au fost nevoiţi să facă un test PCR şi înainte ca evenimentul să înceapă.
În a doua zonă, persoanele pot sta aproape unele de celelalte, dar trebuie să poarte mască de protecţie tot timpul.
Chiar dacă lucrurile nu stau la fel ca înainte de pandemie, cei mai mulţi dintre vizitatori sunt entuziasmaţi de noua experienţă.
Olandezii au de gând să organizeze încă şase evenimente "de probă". Printre ele un meci de fotbal şi un concurs de dans.
Apoi datele colectate vor fi analizate, în speranţa că autorităţile vor găsi cea mai bună metodă pentru ca astfel de spectacole să aibă loc din nou.