CNN: Rușii au încercat să atace cibernetic Senatul SUA și grupuri ale conservatorilor
Compania Microsoft a anunțat marți că Senatul SUA și grupuri de ”think thank” ale conservatorilor au fost țintele unor acțiuni de infracțiuni cibernetice, cu legături care duc spre serviciile secrete militare ale Rusiei.
Potrivit CNN, Microsoft a eliminat 6 site-uri cu identitate falsă, care au fost create de un grup care se numește Fancy Bear. Acest grup s-ar fi aflat în spatele atacurilor cibernetice din 2016 asupra Comitetului Național al Democraților și au fost coordonate de Direcția Principală de Informații - adică serviciul militar secret al rușilor, potrivit companiilor de securitate cibernetică.
Aceste 6 website-uri ar fi putut fi folosite la lansarea unor atacuri asupra candidaților și grupărilor politice chiar înainte de alegerile care vor avea loc în SUA în 2018. Astfel, Microsoft a obținut un ordin judecătoresc pentru a interveni în cazul acestor 6 site-uri care încercau să dea impresia că aparțin unor entități ale congresului SUA, inclusiv prin termeni precum "senate.group" sau "adfs-senate.email."
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Alte domenii au fost construite să arate ca și cum ar fi avut legătură directă cu Institutul Hudson, un grup conservator ”think thank”, sau cu Institutul Internațional Republican. Microsoft a precizat că nu are dovezi că atacurile lansate de pe aceste site-uri au avut succes, însă hackerii ar le-ar fi putut folosi pentru a trimite email-uri catre angajații Senatului SUA sau angajaților Institutului Hudson, pentru a-i păcăli să furnizeze informații importante, ca de exemplu ...parole.
Acest tip de atac cibernetic, cunoscut sub numele ”spearphishing”, a fost folosit cu succes atunci când a fost păcălit șeful de campanie al lui Hillary Clinton, John Podesta, în 2016.
De asemenea, echipa senatoarei de Missouri, Claire McCaskill, a fost ținta unui astfel de atac în 2017, orchestrat tot de către ruși, mai precizează CNN.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!