CNN: Bomba ghidată cu laser care a ucis 51 de oameni în Yemen a fost vândută de SUA

Dată publicare: 18-08-2018 13:09
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Yemen

Bomba care a ucis 51 de persoane în Yemen, între care 40 de copii, a fost comercializată de SUA în cadrul unui acord între Departamentul de Stat şi Riad, potrivit CNN, citată de AFP și preluat de Agerpres.

Imagini care arată cifrele de pe schijele bombei, filmate la puţin timp după atacul de joi, 9 august, în Saada - fief al rebelilor - indică faptul că este vorba despre o bombă de tip Mark 82 (Mk82), cu ghidaj laser de preciziei, concepută de compania de apărare americană Lockheed Martin, a precizat vineri postul CNN, citând experţi în armament.

Fostul preşedinte Barack Obama a interzis vânzarea bombelor ghidate cu laser către Arabia Saudită după utilizarea unui tip de proiectil similar într-un raid aerian care ucisese 140 de persoane în cursul unei ceremonii funerare în Sanaa, capitala Yemenului, în octombrie 2016.

Dar Donald Trump a ridicat această interdicţie după ce şi-a preluat atribuţiile prezidenţiale în 2017.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) susține că 56 de copii se află printre cei 79 de răniți la 9 august în provincia Saada.

Coaliţia condusă de Arabia Saudită a fost acuzată că a comis numeroase abuzuri împotriva civililor. Ea şi-a admis responsabilitatea pentru unele raiduri, dar îi acuză cu regularitate pe rebelii houthi că se amestecă printre civili şi că îi utilizează ca scuturi umane.

Războiul în Yemen a făcut circa 10.000 de morţi de la intervenţia coaliţiei sub comandament saudit în martie 2015 şi a provocat "cea mai gravă criză umanitară" în lume, potrivit ONU.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO