Ciocniri la Paris între mişcarea “vestelor galbene” şi poliţie. 24 de persoane arestate
Poliţia din Franţa a folosit gaze lacrimogene, grenade orbitoare şi tunuri cu apă împotriva protestatarilor din mişcarea “vestelor galbene” care încercau să treacă de cordoanele de securitate de pe bulevardul Champs Elysees din Paris.
Poliţia a informat că 24 de persoane au fost arestate şi că există informaţii conform cărora grupări extremiste, atât de stânga cât şi de dreapta, s-au infiltrat printre protestatari, scrie News.ro.
De peste două săptămâni, aşa-numitele “veste galbene” au blocat străzile din Franţa pentru a protesta faţă de creşterea preţurilor la carburanţi. Protestatarii sunt îmbrăcaţi în vestele fosforescente pe care toţi şoferii francezi sunt obligaţi să le aibă în maşini tot timpul.
Câteva sute de protestatari s-au adunat sub Arcul de Triumf de la capătul Champs Elysees şi au cântat imnul naţional al Franţei, pentru ca apoi să scandeze “Macron, demisia!”.
“Suntem îngrijoraţi că mici grupuri de agitatori care nu fac parte din vestele galbene au infiltrat demonstraţiile pentru a se lupta cu forţele de ordine”, a declarat Denis Jacob, Secretarul General al sindicatului Poliţia Alternativă. “Având în vedere nivelul ridicat de securitate din jurul Champs Elysees, suntem îngrijoraţi că agitatorii s-ar putea duce în alte locuri”, a adăugat el.
Oficialii francezi au informat că se aşteaptă să fie mobilizaţi în jur de 5.000 de poliţişti şi jandarmi în Paris, faţă de 3.000, câţi au fost prezenţi la un protest similar de sâmbăta trecută, unde au avut loc, de asemenea, violenţe.
Bulevardul Champs Elysees va fi închis traficului iar pietonii vor trebui să treacă de puncte de securitate. “Există multe incitări pe reţelele sociale şi ne aşteptăm la violenţe”, a declarat David Mischaus, membru al sindicatului Poliţiei UNSA, adăugând că sunt aşteptate să fie prezente şi grupări extremiste, atât de stânga cât şi de dreapta.
Sâmbătă, sunt aşteptate trei demonstraţii în Paris: protestul vestelor galbene, un protest al sindicatelor faţă de rata şomajului şi un marş separat împotriva rasismului. Weekendul trecut, peste 100.000 de oameni au protestat în 1600 de proteste organizate pe teritoriul Franţei, a anunţat ministerul de Interne.
Francezii sunt nemulţumiţi de Guvern, iar Emmanuel Macron a pierdut patru puncte procentuale în noiembrie şi a atins cel mai slab scor al popularităţii sale - de 25%, iar premierul Edouard Philippe şapte puncte - 34% -, potrivit unui sondaj Ifop.
Macron a declarat că nu va abandona taxa controversată privind combustibilul, într-un discurs despre strategia Franţei privind sectorul energetic. În discursul său de marţi, Macron a declarat: „Nu îi confund pe cei care au creat haos cu cetăţenii care doresc să transmită un mesaj. Empatizez cu cetăţenii mei, dar nu voi ceda în faţa violenţei”. El a afirmat: „Nu poţi fi pro-mediu luni şi apoi marţi să fii împotriva majorării preţurilor carburanţilor”.