Cine este Sajida al-Rishawi, femeia pentru care Statul Islamic este dispus sa elibereze al doilea ostatic japonez

Dată publicare: 25-01-2015 09:18
Dată actualizare: 28-01-2015 06:57


Sajida al-Rishawi

Dupa ce l-au executat pe Haruna Yukawa, cei din Statul Islamic au spus, intr-o inregistrare video, ca sunt dispusi sa-l elibereze pe al doilea ostatic japonez, Kenji Goto, daca o vor primi la schimb pe islamista Sajida al-Rishawi.

Sajita se afla in custodia autoritatilor din Iordania din 2005 si nu a mai fost vazuta in public de noua ani, dupa ce a luat parte la o serie de atentate asupra unor hoteluri iordaniene, care au dus la moartea a 57 de persoane, potrivit CNN.

"Sotul meu a detonat o bomba, dar eu nu am reusit sa o detonez pe a mea. Toata lumea fugea si eu am plecat in acelasi timp", a povestit, in 2005, islamista.

Aceasta a fost condamnata la moarte, in 2006, insa nu a mai fost executata. Autoritatile iordaniene spun ca al-Rishawi, care are acum in jur de 40 de ani, a comis mai multe atentate cu bomba, alaturi de sotul ei, la unele hoteluri.

Femeia, care a spus ca locuia in Irak si a venit in Iordania cu un pasaport fals, a marturisit ca atentatele au fost planuite de sotul ei, Hussein Ali al-Shamari.

De atunci, iordanienii au afirmat ca atacurile au fost coordonate de gruparea al-Qaeda din Irak, condusa de Abu Musab al-Zarqawi, de origine iordaniana. Acesta a fost ucis, in 2006, de un atac aerian al Statelor Unite.

Actualul lider al Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a fost un apropiat al lui Musab al-Zarqawi, iar Sajida al-Rishawi ar fi sora celui care era, in 2005, mana dreapta a liderului al-Qaeda din Irak.

In filmare, reprezentantii Statului Islamic vorbesc despre Sajida al-Rishawi drept "sora lor incarcerata".

Un ostatic japonez, decapitat de Statul Islamic

Grupul terorist Stat Islamic in Irak si Siria a prezentat o inregistrare video cu decapitarea unui ostatic nipon, dupa expirarea unui ultimatum privind plata unei rascumparari, a anuntat sambata Institutul SITE, care supravegheaza site-uri fundamentaliste.

Ostaticul executat prin decapitare este Haruna Yukawa, angajat al unei firme de securitate, potrivit Institutului SITE, cu sediul in Statele Unite.

Sursa: CNN


VIDEO PROTVPLUS.RO