Cine este "Distrugătorul", noul lider al grupării Stat Islamic. Anunțul jihadiștilor

Ultima actualizare: 27-10-2019 16:39
Qardash
Twitter

Abdullah Qardash, un cetățean irakian în vârstă de 40 de ani, va fi noul lider al grupării Stat Islamic, după ce Abu Bakr al-Baghdadi a fost vizat de o operaţiune militară în Siria şi a fost ucis.

Qardash este considerat strategul din spatele mai multor atentate revndicate de ISIS. Anunțul a fost făcut de AMAQ, agenția de presă a Statului Islamic.

AMAQ, o agenție de știri afiliată ISIS, a raportat pe 7 august 2019 că liderul grupului, Abu Bakr al-Baghdadi, l-a numit pe Abdullah Qardash succesorul său.

Promovarea lui Qardash ca succesor al-Baghdadi poate fi văzută nu doar o încercare de a restabili încrederea în rândul membrilor, ci și de a revigora o nouă serie de atacuri și o posibilă reînviere a grupării ISIS.

Cine este Abdullah Qardash, "Distrugătorul"

 

Abdullah Qardash este originar din Tal Afar, un oraș musulman predominant sunit din nord-vestul Irakului. Este absolvent al unui colegiu de științe islamice din Mosul și a ocupat funcția de ofițer de armată în timpul regimului lui Saddam Hussein.

Cunoscut drept „Distrugătorul”, Qardash este considerat de unii analiști de securitate drept crud și autoritar, dar popular și bine respectat în rândul membrilor ISIS, Qardash a fost responsabil de eliminarea celor care sunt împotriva stilului de conducere al al-Baghdadi, scrie eurasiareview.com.

Qardash și al-Baghdadi au fost întemnițați împreună la centrul de detenție Camp Bucca din Basra de către forțele americane, în urma legăturilor cu al-Qaeda în 2003. Qardash a servit și drept comisar religios și un judecător general de sharia pentru al-Qaeda înainte de a jura credință Statului Islamic.
Se crede că Abdullah Qardash face parte din tribul Quraysh și face parte din familia Profetului.

Liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, ucis în urma unei operațiuni militare americane

 

Liderul grupării Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a fost vizat de o operaţiune militară în Siria şi a fost ucis. Vestea morții sale a fost confirmată și de președintele american, Donald Trump. 

"Noaptea trecută, Statele Unite l-au adus în fața justiției pe liderul terorist numărul 1 din lume. Abu Bakr al-Baghdadi este mort. El a fost fondatorul și liderul ISIS. Cea mai nemiloasă și violentă organizație a terorii din lume", este declarația șefului de la Casa Albă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO