Cinci motive pentru care munca la birou este dăunătoare pentru sănătate. Poate provoca inclusiv boala „ucigașului tăcut”
Munca la birou, pe perioade lungi, poate avea un impact grav asupra stării noastre de bine, inclusiv agravarea și chiar cauzarea unor probleme de sănătate.
Două studii noi au identificat motive cheie pentru care lucrul într-un birou poate avea consecințe negative asupra sănătății, în special pentru cei care petrec mult timp pe scaun, în fața calculatorului, scrie Mirror.
Primul studiu analizează importanța luminii naturale pentru sănătatea noastră și modul în care lipsa acesteia poate înrăutăți semnificativ problemele de sănătate, inclusiv diabetul de tip 2.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cel de-al doilea studiu explorează cum munca de birou poate cauza probleme de tensiune arterială crescută, cunoscută adesea sub denumirea de „ucigașul tăcut”.
Aceste studii au indicat factori precum lipsa luminii naturale și a activității fizice, precum și faptul că oamenii nu ies în pauze, ca fiind motivele pentru care lucrul la birou poate fi dăunător pentru noi.
Iată cinci motive pentru care lucrul într-un birou ar putea fi dăunător sănătății tale
Lipsa luminii naturale
Lipsa luminii naturale poate avea un impact foarte negativ asupra sănătății noastre, conform unui nou studiu. Și aceasta este o problemă semnificativă, având în vedere că multe birouri nu dispun de lumină naturală prin ferestre, ci depind, în schimb, de iluminat artificial. Cercetările recente au arătat că angajații de birou, care petrec mult timp în acest tip de lumină, sunt mai predispusi la anumite probleme de sănătate. Studiul a analizat 13 persoane cu diabet, care au petrecut cinci zile într-un mediu de birou, lângă o fereastră, unde lumina naturală pătrundea abundent, și s-a constatat că nivelurile lor de zahăr din sânge au rămas normale în 59% din timp.
Aceeași grupă a fost apoi rugată să petreacă cinci zile în interior, fără fereastră și numai cu iluminat LED electric. Nivelurile lor de zahăr din sânge, monitorizate pe parcursul a 24 de ore, au rămas normale doar în 51% din timp sub iluminatul electric.
Ar putea înrăutăți diabetul de tip 2
Autorul studiului privind lumina naturală, profesorul Joris Hoeks de la Universitatea Maastricht, a declarat că lumina naturală influențează ceasul biologic al organismului și nivelurile de zahăr din sânge. Acest lucru este susținut și de Diabetes UK, care a afirmat că petrecerea timpului în lumină naturală ajută persoanele cu diabet de tip 2, ceea ce înseamnă că absența luminii naturale poate avea un impact negativ asupra sănătății lor.
Lumina naturală are un impact pozitiv asupra ritmului nostru circadian, care, la rândul său, este responsabil pentru procesele din organism, cum ar fi controlul nivelurilor de zahăr din sânge. Dr. Lucy Chambers, șefa comunicării pentru cercetare la Diabetes UK, a spus: „Deși mai există întrebări cu privire la durata și frecvența luminii naturale necesare pentru gestionarea glucozei din sânge, știm că ieșirea în aer liber și activitatea fizică ne pot beneficia pe toți. A merge la plimbare în pauza de prânz, a călători pe jos sau cu bicicleta și a te bucura de spațiile verzi sunt câteva dintre modalitățile de a petrece mai mult timp afară și de a face activitate fizică”.
Poate duce la probleme de tensiune arterială și cardiovasculare
Un studiu nou a descoperit de asemenea de ce lucrul la birou poate contribui la „ucigașul tăcut”, cunoscut sub numele de hipertensiune arterială. Petrecerea de ore lungi într-un birou și statul la birou poate cauza probleme de tensiune arterială, inclusiv hipertensiune, adică atunci când tensiunea arterială este prea mare.
Cercetarea a arătat că 66% dintre cei 3.500 de angajați, care lucrează ore lungi la birou, sunt mai predispuși la hipertensiune arterială durabilă. Și chiar mai mulți - 70% - au ceea ce se numește hipertensiune mascată, când tensiunea arterială este normală la medic, dar nu în altă parte.
Autorul principal al studiului, Xavier Trudel, a afirmat că oamenii trebuie să fie conștienți că orele lungi de muncă pot afecta sănătatea inimii lor. Trudel a spus că, dacă lucrați ore lungi, ar trebui să cereți medicului să vă monitorizeze tensiunea arterială pe o perioadă de timp cu ajutorul unui dispozitiv purtabil.
Problemele de tensiune arterială și hipertensiune pot duce la probleme de sănătate mai grave și pe termen lung, cum ar fi bolile cardiovasculare. Trudel a declarat că, dacă aveți hipertensiune mascată pe o perioadă lungă de timp, aveți un risc crescut de boală cardiacă.
Aproximativ una din cinci persoane cu hipertensiune mascată nu a arătat niciodată tensiune arterială crescută la cabinetul medicului, ceea ce amână tratamentul și poate duce la probleme de sănătate chiar mai grave.
Lipsa activității fizice
Dr. Matthew Muldoon, profesor de medicină la Universitatea din Pittsburgh, bănuiește că orele lungi petrecute pe scaun pot duce la probleme de sănătate precum cele menționate mai sus, inclusiv hipertensiune arterială. El crede că lipsa activității fizice pe parcursul zilei pentru mulți angajați de birou are un impact negativ semnificativ asupra sănătății oamenilor.
Angajatorii, conform lui Dr. Muldoon, ar trebui să ia în considerare încurajarea angajaților lor să facă activitate fizică, în special dacă li se cere să lucreze ore lungi.
Nepreluarea pauzelor
Dr. Muldoon a adăugat că și luarea pauzelor poate fi utilă pentru angajații care lucrează ore lungi la birou. Dacă un angajator va cere ore de muncă prelungite, ar trebui să se gândească să încurajeze oamenii să ia pauze, în timpul cărora pot să se deconecteze temporar de la muncă și să facă activitate fizică și mișcare după ce au stat atât de mult timp într-o poziție statică.