China interzice reincarnarea lui Dalai Lama
Descrisa ca una din cele mai absurde acte autoritare din istorie, decizia Beijingului de a interzice reincarnarea calugarilor budisti a revoltat intreaga populatie chineza. Astfel, calugarii tibetani nu se pot reincarna decat cu permisiunea guvernului.
Aproape de retragerea sa din postul de lider spiritual al tibetanilor, Dalai Lama, in varsta de 75 de ani, doreste sa se reincarneze intr-o tara libera, in care sa functioneze votul democratic pentru alegerea succesorului sau, lucru pe care regimul comunist il interzice.
"Procedurile de reincarnare trebuie sa respecte toate conventiile religioase si istorice. Si mai ales sa fie aprobate de guvernul sau central", a spus unul din liderii budisti care este prieten regimului.
"Partidul comunist din China vrea o noua clasa de calugari tibetani loiali tarii. PC Chinez vrea sa intrerupa conexiunile dintre calugarii tibetani si Dalai Lama. Nu este ceva nou, Beiingul a facut la fel cu Vaticanul si prelatii catolici din teritoriu’, spune un oficial american.
Ce inseamna reincarnarea?
Reincarnarea pretinde ca asigura dreptatea. Conform legii karma (o lege impersonala si inflexibila a universului), in fiecare viata primim ceea ce meritam. Faptele nostre bune atrag dupa ele rezultate bune, iar faptele noastre rele atrag dupa ele rezultate rele de la o viata la alta. Conform legii karma, nicio suferinta nu este nedreapta, pentru ca niciun om nu este nevinovat.
Orice suferinta este bine meritata pe baza unei karme rele. Copilasul nascut fara picioare merita acest lucru, la fel si femeia care a fost violata. Fiecare ne purtam karma de la o viata la alta. Nu exista har, iertare sau mila.
Nu numai ca acest lucru nu este o veste buna pentru cei impovarati cu o constiinta incarcata, dar karma intra in conflict si cu simtul nostru moral, care ne spune ca anumite suferinte nu sunt meritate, ca trebuie sa ne fie mila de cei suferinzi si ca trebuie sa facem ceva pentru a alina durerea.