"Momentul in care ne-am hotarat sa salvam planeta." SUA si China au ratificat Acordul de la Paris privind incalzirea globala

03-09-2016 10:12


cover

Statele Unite s-au alaturat Chinei si au ratificat Acordul de la Paris privind incalzirea globala, au anuntat primele doua economii mondiale intr-un comunicat comun sambata, cu o zi inainte de deschiderea summitului G20 in China.

Barack Obama si Xi Jinping au anuntat impreuna, sambata, ratificarea de catre tarile lor, cele mai puternice economii si cei mai mari poluatori ai planetei, a Acordului de la Paris asupra climei, incheiat in luna decembrie, in cadrul COP21.

CITESTE SI: Pentru prima data, China gazduieste summit-ul G20, al marilor puteri ale lumii. Comunistii inchid fabricile si golesc un oras

 Cei doi lideri s-au intalnit cu ocazia summit-ului G20 de la Hangzhou. Ei i-au inmanat secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, documentele de ratificare a tratatului care vizeaza limitarea cresterii temperaturii globale la cel mult 2 grade Celsius prin raport la nivelul ce se inregistra inainte de era industriala.

Getty

Acest acord va putea fi vazut de generatiile viitoare drept "momentul in care ne-am hotarat in cele din urma ca trebuie sa ne salvam planeta" si "va defini contururile acestui secol", a declarat presedintele american.

China si SUA sunt responsabile, impreuna, de aproape 40% din totalul emisiilor globale de gaze cu efect de sera din atmosfera. China, cel mai mare poluator, este responsabila de putin peste 20% din totalul emisiilor de gaze cu efect de sera, SUA sunt responsabile de 17,9%, Rusia de 7,5% si India de 4,1%.

Acordul de la Paris asupra mediului a fost semnat de 180 de tari, insa dupa semnare fiecare tara, in conformitate cu propriile reglementari interne, trebuie sa-l ratifice. Este necesara ratificarea de catre cel putin 55 de tari, care sa totalizeze minim 55% din emisiile poluante globale pentru ca acordul sa intre in vigoare. Pana in prezent acordul a fost ratificat de doar 24 de state, in special mici state insulare sau tari fara economii dezvoltate, ce sunt responsabile, impreuna, de doar 1,08% din totalul emisiilor de gaze cu efect de sera, conform datelor oferite de ONU, noteaza AFP.

"Sunt optimist ca vom ajunge, pana la sfarsitul anului, la intrarea in vigoare a acordului", a declarat sambata secretarul general al ONU.

getty

Conform Casei Albe, Barack Obama va profita de prezenta la summitul G20, duminica si luni, pentru a convinge si alti poluatori importanti, printre care India, sa ratifice rapid acest tratat.

Biroul Permanent al Congresului National al Poporului din China a anuntat inca de sambata dimineata ratificarea Acordului de la Paris privind schimbarile climatice. La finalul sesiunii sale bilunare, forumul legislativ suprem al Chinei a votat pentru adoptarea "propunerii de revizuire si ratificare a Acordului de la Paris", documentul international care stabileste liniile directoare ale abordarii globale a schimbarilor climatice dupa 2020.

Acordul este al treilea document semnificativ in domeniu, dupa Conventia Cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice, din 1992, si Protocolul de la Kyoto, din 1997.
 

Sursa: Agerpres

Tags: china, paris, clima,

VIDEO PROTVPLUS.RO