China a construit cea mai mare marină militară din lume. Ce va face Beijingul cu forţa sa navală

Dată publicare: 06-03-2021 12:14
Dată actualizare: 06-03-2021 13:19


flota

În 2018, președintele chinez Xi Jinping a îmbrăcat costumele militare și s-a îmbarcat într-un distrugător al Armatei Populare de Eliberare din Marea Chinei de Sud.

În fața lui se afla cea mai mare flotă pe care China a pus-o vreodată pe mare, 48 de nave, zeci de avioane de luptă și mai mult de 10.000 de militari în exercițiu, scrie CNN

Pentru Xi, cel mai puternic lider al țării de la Mao Zedong, acea zi a fost punctul culminant al ambiție sale de a arăta măreția și puterea Chinei peste cele șapte oceane ale lumii.

"Sarcina de a construi o marină puternică nu a fost niciodată atât de urgentă ca și astăzi", a spus Xi în acea zi.

În 2015, Xi a întreprins un proiect amplu pentru a transforma Armata Republicii Populare Chineze (PLA) într-o forță de luptă de talie mondială, oponentul armatei Statelor Unite. El comandase investiții în șantierele navale și tehnologie care continuă în ritm accelerat și astăzi.

Planul lui Xi a funcționat. Între 2015 și până în prezent China a adunat cea mai mare forță navală din lume.

În 2015, Marina Armatei de Eliberare a Poporului (PLAN) avea 255 de nave de luptă în flota sa, potrivit Oficiului de Informații Navale al SUA (ONI).

La sfârșitul anului 2020, avea 360, cu peste 60 mai mult decât marina SUA, conform unei prognoze ONI.

Peste patru ani, PLAN va avea 400 de nave de luptă, prezice ONI.
„Forța de luptă a marinei chineze a crescut de peste trei ori în numai două decenii”, arată un raport din decembrie al liderilor marinei americane.

„Comandând deja cea mai mare forță navală din lume, Republica Populară Chineză construiește combatanți moderni de suprafață, submarine, portavioane, avioane de vânătoare, nave de asalt amfibii, submarine cu rachete nucleare balistice și spărgătoare de gheață polare la o viteză alarmantă”, se mai arată în raport.

Unele dintre acestea vor fi egale sau mai bune decât orice poate pune SUA sau alte puteri navale în apă.

 

Sursa: CNN


VIDEO PROTVPLUS.RO