Ceremoniile de la Hiroshima, marcate de planul Japoniei de a-si schimba constitutia "pacifista": "Sa se gandeasca de 2 ori!"
Japonia comemoreaza joi momentul in care populatia Hiroshimei a fost lovita de bomba nucleara, marcand inceputul erei atomice.
Pe 6 august 1945, la ora 08.15, bombardierul US B-29, poreclit Enola Gay, l-a lansat pe Little Boy - o bomba de 16 kilotone - in Hiroshima. Au fost ucisi 140.000 de oameni, mai mult de jumatate murind pe loc, instant.
Pe 6 august 2015, fix la aceeasi ora ca in 1945, aproximativ 40.000 si-au inclinat capetele, in semn de respect pentru vietile pierdute in urma cu 70 de ani. A fost un moment de reflectie pentru supravietuitori, dar si pentru rudele victimelor, care au venit la Parcul Memorial al Pacii inca de miercuri seara.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Premierul Shinzo Abe a fost primit cu aplauze politicoase, in conditiile in care a promis ca Japonia - care este singura tara lovita de o bomba atomica - are "importanta misiune" de a promova dezarmarea nucleara, chiar daca linia statelor nucleare tinde sa se mareasca. Vorbind in fata unei audiente formata din ambasadorul american in Japonia, Caroline Kennedy, si secretarul de stat al SUA pentru controlul armelor Rose Gottemoeler, premierul nipon a declarat ca tara sa va duce campania de dezarmare in fata Organizatiei Natiunilor Unite, in aceasta toamna, si ca va pune acest subiect pe agenda summit-ului G7 care se va tine in Japonia in 2016.
Japonia "va incuraja liderii mondiali sa se informeze de la prima sursa despre realitatea tragica a borbardamentelor atomice", a mai spus el, citat de The Guardian.
Insa cel mai energic apel pentru dezarmarea nucleara a venit din partea primarului orasului Hiroshima, Kazumi Matsui, care a facut un apel direct la Barack Obama, sa se tina de promisiunea facuta in 2009, intr-un discurs la Praga, cand a spus ca va scapa lumea de armele nucleare. Lumea "se zbarleste" din cauza celor peste 15.000 de arme nucleare care reprezinta "inumanitatea absoluta si raul absolut", a spus Matsui.
"Presedinte Obama si alti politicieni, va rugam veniti in orasele bombardate si ascultati-i pe supravietuitori cu propriile voastre urechi, si faceti cunostiinta cu realitatea bombardamentelor atomice. Veti fi indemnat si sa incepeti discutiile pentru un cadru legal, inclusiv pentru o conventie a armelor nucleare." - a mai declarat primarul.
Acelasi mesaj l-a avut si pentru premierul Shinzo Abe, care are in aceatsa perioada o campanie de reinterpretare a Constitutiei "pacifiste" a Japoniei de dupa razboi, permitand armatei nipone sa lupte alaturi de aliati. Aceasta masura este acum dezbatuta in camera superioada a Parlamentului.
In timp ce politia tinea la distanta un grup de protestatari, Matsui a declarat: "Trebuie sa formam un cadru de securitate nationala care nu se bazeaza pe forta, ci pe incredere" - a spus primarul, care a mai adaugat ca administratia Abe trebuie sa mentina "pacifismul Constitutiei japoneze".
Akira Nishimatsu, un localnic din Hiroshima, care a participat la ceremoniile de comemorare, a declarat ca acest memorial ar trebui sa-i ofere premierului Abe un moment de reflectie: "Acum, ca e aici, ar trebui sa-si faca putin timp sa se uite bine in jur, sa discute cu supravietuitorii si apoi poate ca se va gandi de doua ori inainte sa transforme Japonia intr-o tara care s-ar putea intoarce la razboi."
On this day in 1945, America's 'Enola Gay' dropped the atomic bomb on Hiroshima
Posted by Sun Video on Thursday, August 6, 2015
Sursa: The Guardian
Etichete: razboi, japonia, nuclear, bomba, hiroshima,
Dată publicare:
06-08-2015 12:46