Cel putin 33 de jihadisti ai Statului Islamic, ucisi in raiduri aeriene franceze si rusesti in 72 de ore

raqqa

Loviturile aeriene lansate de Franta si Rusia in ultimele 72 de ore in nordul Siriei au provocat moartea a 33 de jihadisti ai gruparii Statul Islamic (SI), a anuntat miercuri Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relateaza AFP.

“Raidurile avioanelor franceze si ruse de duminica, luni si marti impotriva depozitelor de arme, a baracilor si a punctelor de control in orasul Raqa si imprejurimile sale au facut 33 de morti si zeci de raniti in randurile SI”, a declarat Rami Abdel Rahman, directorul OSDO. “Numarul mic al persoanelor ucise se explica prin faptul ca jihadistii si-au luat masuri de precautie. Cei ucisi erau gardieni care pazeau depozitele si cazarmile, iar cei mai multi au fost ucisi la punctele de control”, a explicat el.

In orice caz, a adaugat el, multe familii ale luptatorilor straini au parasit orasul pentru a se refugia la Mosul, in Irak, un alt bastion al SI. Rusia si Franta si-au intensificat raidurile impotriva Raqa, capitala de facto a SI in Siria, dupa atentatele sangeroase de la Paris de vineri si atentatul impotriva unui avion rusesc care s-a prabusit la 31 octombrie in Peninsula egipteana Sinai, toate revendicate de gruparea jihadista.

Al treilea raid francez asupra fiefului SI la Raqa in ultimele 48 de ore

Aviatia franceza a bombardat marti pentru a treia zi consecutuv fieful grupului Statul Islamic (SI) din Raqa, in nordul Siriei, a anuntat ministrul francez al apararii, Jean-Yves Le Drain, citat de AFP. “Chiar in acest moment, 10 avioane ale armatei aeriene franceze sunt pe cale de a bombarda Raqa”, a declarat el pentru canalul de televiziune TF1, la patru zile dupa sangeroasele atentate de la Paris, revendicate de SI.

Citește și
wembley
Omagiu emotionant pe Wembley. Momentul in care zeci de mii de oameni au intonat in cor La Marseillaise "Suntem toti impreuna"
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Cele 10 avioane Rafale si Mirage 2000 angajate in operatiune au “bombardat succesiv doua centre de comanda” ale SI, a precizat putin dupa aceea Ministerul Apararii intr-un comunicat. “Primele lovituri au fost declansate la ora 19h30 (ora Frantei)”, adica 18h30 GMT, aparatele Rafale s-au reunit in zona venind dinspre Emiratele Arabe Unite, iar cele Mirage 2000 dinspre Iordania.

“In 48 de ore, trei raiduri aeriene franceze au permis astfel distrugerea a sase obiective de importanta controlate de SI”, a afirmat ministerul. “Franta are un inamic marcat, este Daech (acronimul arab al Statului Islamic), trebuie sa-l combatem cu hotarare, cu toate mijloacele, in acelasi timp in interior si in exterior pana cand va fi anihilat”, a insistat Le Drian.

In urma celor mai grave atentate comise vreodata in Franta, presedintele Francois Hollande a avertizat ca riposta Frantei va fi “nemiloasa” si a anuntat o intensificare a loviturilor impotriva SI in Siria. Pentru aceasta, Franta trimite portavionul Charles de Gaulle in estul Marii Mediterane, ceea ce va tripla capacitatea sa de atac in regiune, cu 26 de avioane de vanatoare aflate la bord. Ele se vor adauga celor 12 avioane Mirage 2000 si Rafale, stationate in Iordania si Emiratele Arabe Unite.

Nava va sosi miercuri in zona pentru a “continua bombardamentele asupra unui numar de situri vizate, in special in jurul localitatilor Raqa si Deir Ezzor, care sunt centre principale de formare a combatantilor straini”, a precizat ministrul Le Drian. “Acolo trebuie atins Daech, in fortele sale sensibile”, a spus el, citand de asemenea printre tintele aflate in vizor centrele de comanda si punctele de alimentare petroliera care permit organizatiei sa se finanteze.

10 avioane de vanatoare franceze efectuasera deja raiduri duminica seara, precum si in noaptea de luni spre marti asupra Raqa, distrugand presupuse centre de comanda si de antrenament ale SI. Raidurile sunt de o amploare fara precedent, prin numarul aparatelor mobilizate, de la inceperea loviturilor franceze in Siria la sfarsitul lunii septembrie. Pana acum, erau angajate in general intre doua si patru avioane de vanatoare.

Putin a ordonat  navelor ruse din Mediterana sa coopereze cu aliatii francezi

Presedintele rus Vladimir Putin a ordonat marti navelor ruse de razboi din Mediterana sa intre in “contact direct” cu portavionul Charles-de-Gaulle si sa “coopereze cu aliatii” francezi. “Un grup naval francez in frunte cu portavionul (Charles-de-Gaulle) va sosi in curand in sectorul actiunilor pe care le intreprindeti. Trebuie stabilit un contact direct cu francezii si trebuie lucrat cu ei ca si cu aliatii”, a cerut Vladimir Putin in timpul unei reuniuni a Statului Major al armatei ruse, reuniune consacrata operatiunilor militare in Siria, dupa cum relateaza Interfax.

“Seful Statului Major si ministrul apararii au primit indicatiile necesare, trebuie elaborat cu ei (francezii) un plan de actiuni comune atat pe mare, cat si in aer”, a adaugat liderul de la Kremlin. Presedintele rus si omologul sau francez Francois Hollande au avut marti o convorbire telefonica, in cadrul careia au convenit ca agentiile lor de informatii sa aiba o coordonare mai stransa in problema conflictului din Siria, dupa atentatele de vineri de la Paris.

Ca si Franta, Rusia a decis marti sa-si intensifice operatiunile militare in Siria in urma tragediei aviatice de la sfarsitul lunii octombrie din Egipt, in care a fost implicat un avion rus cu 224 de persoane la bord, tragedie considerata de Moscova a fi fost provocata de un act terorist. Bombardiere strategice ruse au lovit, pentru prima data, pozitii ale gruparii jihadiste Statul Islamic in Siria, tara unde Moscova duce de la 30 septembrie o campanie de operatiuni aeriene, a indicat ministrul rus al apararii Serghei Soigu, in cadrul reuniunii membrilor Statului Major rus.

 

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Descoperirea facuta de politie intr-un telefon mobil al teroristilor, gasit in apropiere de sala Bataclan:
Descoperirea facuta de politie intr-un telefon mobil al teroristilor, gasit in apropiere de sala Bataclan: "Pornim!"

Detalii noi in ancheta atentatelor de vineri, din Paris, soldate cu 129 de morti si cel putin 350 de raniti.

Omagiu emotionant pe Wembley. Momentul in care zeci de mii de oameni au intonat in cor La Marseillaise
Omagiu emotionant pe Wembley. Momentul in care zeci de mii de oameni au intonat in cor La Marseillaise "Suntem toti impreuna"

Meciul amical de fotbal dintre Anglia si Franta a avut loc, asa cum era prevazut, la Londra. Si a fost prilejul unui vibrant omagiu pentru victimele atentatelor din Paris.

Fratele suspectului Salah Abdeslam il sfatuieste pe acesta sa se predea. O inregistrare video prezinta un al noualea terorist
Fratele suspectului Salah Abdeslam il sfatuieste pe acesta sa se predea. O inregistrare video prezinta un al noualea terorist

Apar noutati in ancheta sangeroaselor atacuri din Franta. Suspectul fugar, inamicul public numarul unu, a stat in doua camere de hotel langa Paris, pentru a pregati atentatul.

Recomandări
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli "mult mai stricte" pentru gestionarea finanţelor

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025, iar regulile pentru gestionarea finanţelor ţării vor fi mult mai stricte, a anunţat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile pregătesc mii de saci cu nisip pe care să îi transporte în zonele unde Dunărea ar putea face probleme.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.