Cel mai faimos muzeu din lume are de suferit din cauza popularității. "Luvru se sufocă”

30-05-2019 08:39

După o zi în care a rămas închis, Muzeul Luvru s-a redeschis miercuri. Însă, cu câteva ore mai târziu decât era prevăzut într-o zi obișnuită de miercuri și doar pentru cei care își rezervaseră din timp bilete.

Iar responsabilii au convocat o reuniune de urgență pentru a vedea ce e de făcut în zilele următoare. Paradoxal, cel mai faimos muzeu din lume are de suferit din cauza popularității. Este asaltat de vizitatori și, luni, angajații de la recepție și de la securitate au intrat în greva denuțând o "deterioare fără precedent a condițiilor de lucru".

Miercuri, sute de turişti, care au așteptat ore în şir la cozi interminabile au răsuflat uşuraţi când au fost lăsaţi, până la urmă, să intre la Luvru.

”Suntem din Statele Unite și vizitarea muzeului Luvru era obiectivul nostru principal la Paris, pentru că suntem mari iubitori de artă. Luni, aveam de gând să petrecem toată ziua la muzeu... Nu s-a putut, așa că am mutat vizita miercuri. Pentru asta, însă, am renunțat la expoziția Van Gogh, pentru care deja plătisem”, spun turiști din SUA.

În ultimul deceniu, numărul celor care au vizitat Luvrul - muzeu care se afla în vechiul palat regal din Paris - a crescut cu peste 20 la sută. Anul trecut au fost 10,2 milioane, un număr record.

"Niciun alt muzeu din lume nu a avut atât de mulţi vizitori" - se fălea, la începutul anului, conducerea.

Numai ca angajaţii spun că atât vizitatorii cât şi personalul au de suferit din cauza acestei popularităţi masive.

Christian Galani, purtător de cuvânt al sindicatelor: ”Pe 2 mai 2019 au fost mai mult de 76.000 de vizitatori, într-o singură zi. Noi nu ne mai putem face meseria în condiții bune. Mai mult, vizitatorii, care sunt cei mai importanți în meseria noastră, nu pot face turul muzeului, nu pot vedea operele de artă în condiții corespunzătoare”.

"Luvru se sufoca. Publicul este tot mai numeros, în timp ce palatul nu creşte... Situaţia a ajuns de neconceput" - afirma un comunicat al uniunii sindicatelor.

Lucrările de renovare din sala unde se afla expus cel mai faimos tablou, Mona Lisa, au dus la probeleme organizatorice care par insurmontabile. Se formează cozi uriaşe şi turiştii frustraţi îşi vărsa nervii pe membrii personalului.

Concret, oamenii au doar câteva minute, dacă nu câteva secunde ca să arunce privirea la un tablou care merită o mult mai mare atenție.

”Trebuie să ne gândim la limitarea numărului maxim de vizitatori, altfel nu se poate”, susţin reprezentanţii sindicatelor, care avertizează că, dacă nu se gasessc soluţii, vor intra din nou în grevă.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Tags: muzeul luvru,


VIDEO PROTVPLUS.RO