Cea mai mare catastrofă maritimă din Europa. Mesajul supravieţuitorilor după 25 de ani


Ultimul update: Sambata 28 Septembrie 2019 22:13
Data publicarii: Sambata 28 Septembrie 2019 21:43
Categorie: Stiri externe
estonia, feribot, 25 de ani, catastrofa,

La 25 de ani de la naufragiul feribotului Estonia, supravieţuitori cer o anchetă independentă.

Supravieţuitori ai naufragiului feribotului Estonia din Marea Baltică, soldat cu 852 de morţi în 1994, au cerut sâmbătă la Stockholm lansarea unei anchete independente asupra acestei tragedii, în cadrul unei ceremonii care a marcat împlinirea a 25 de ani de la cea mai mare catastrofă maritimă civilă din Europa.

Pe o ploaie insistentă, prinţesa moştenitoare Victoria a Suediei a depus o jerbă la monumentul ridicat în memoria victimelor.

"A fost o traumă pentru întreaga ţară", a spus premierul Stefan Lofven, prezent la ceremonie.

Feribotul Estonia s-a scufundat în noaptea de 28 septembrie 1994, în timpul unei furtuni, pe drumul dintre Stockholm şi Tallinn, capitala Estoniei. Dintre cei 989 de pasageri şi membri ai echipajului, 852 şi-au pierdut viaţa, dintre care 501 suedezi şi 285 estoni.

Între cei 137 de supravieţuitori s-a numărat şi politicianul Kent Harstedt, devenit ulterior deputat, care a învinuit autorităţile pentru dezastru, denunţând însă totodată "teoriile conspiraţiei" care au proliferat după naufragiu.

Harstedt şi o altă supravieţuitoare, Sara Hedrenius, au relatat cum s-au întâlnit întâmplător în timp ce nava se scufunda şi au reuşit să urce într-o barcă de salvare găurită, pe care au petrecut câteva ore înainte de a fi recuperaţi din apele reci ca gheaţa.

"A venit timpul justiţiei. Nu a existat o anchetă internaţională independentă, nimeni nu a vrut să-şi asume responsabilitatea", a deplâns Harstedt în faţa celor prezenţi la ceremonie.

În pofida solicitărilor supravieţuitorilor şi familiilor acestora, epava feribotului se află încă pe fundul Mării Baltice, în baza unui acord între Suedia, Estonia şi Finlanda.

În 1997, o comisie de anchetă comună a celor trei ţări a conchis că la baza naufragiului s-a aflat o deficienţă a sistemului de blocare a etravei care a permis apei să pătrundă pe puntea rezervată vehiculelor.

Peste 800 de supravieţuitori şi apropiaţi ai celor decedaţi au primit compensaţii din partea armatorului în sumă totală de circa 130 de milioane de euro.

Majoritatea echipajului provenea din Estonia, iar operatorul feribotului era de asemenea eston. O ceremonie similară a avut loc sâmbătă şi în Estonia.
 

Cum s-a petrecut tragedia 
 

În seara zilei de 27 septembrie 1994, la ora 07.00, feribotul de croazieră MS Estonia a părăsit capitala Tallin cu 989 de persoane la bord, îndreptându-se spre Stockholm prin Marea Baltică. Nu a mai ajuns însă niciodată la destinaţie. După şase ore de călătorie prin furtună, trapele feribotului au cedat, iar vasul a început ia apă. Într-o oră, MS Estonia s-a scufundat, iar tragedia s-a soldat cu 852 de morţi.

 

 

 

 

 

Sursa: Agerpres

Seism puternic în Indonezia. Bilanțul a ajuns la cel puțin 20 de morți și 100 de răniți
Furtuni violente, tornade și 10.500 de fulgere în Grecia. Doi oameni au murit
Furtuni violente, tornade și 10.500 de fulgere în Grecia. Doi oameni au murit
VIDEO PROTVPLUS.RO