Ce vrea Kremlinul să se ia în considerare în negocierile de pace cu Ucraina de la Istanbul. Mesajul „clar” transmis de Putin
Volodimir Zelenski se declară disponibil pentru negocieri directe cu Rusia și i-a transmis lui Vladimir Putin, că îl așteaptă joi, la Istanbul.
Asta, după ce Donald Trump, a avertizat că întâlnirea din Turcia, ar trebui să arate, angajamentul Rusiei pentru pace.
Pe de altă parte, statele europene insistă să ceară Moscovei să accepte un armistițiu necondiționat, de 30 de zile, care să creeze un cadru favorabil negocierilor de pace. Însă Rusia a trimis și în ultimele 24 de ore roiuri de drone asupra orașelor ucrainene.
Pentru prima oară de la începutul războiului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că este dispus să se întâlnească față în față cu președintele rus Vladimir Putin.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Nu avem absolut nicio obiecție privind participarea la negocieri - suntem gata să acceptăm orice format. Eu voi merge în Turcia joi, pe 15 mai, și mă aștept să sosească acolo și Putin. Personal. Sper că Putin nu va căuta și acum scuze ca să nu ajungă la negocieri”.
Prin această reacție rapidă, Zelenski a ridicat mănușa aruncată duminică seară de Donald Trump, care i-a somat pe liderii rus și ucrainean să se întâlnească neîntârziat. Cu aceeași ocazie, a amenințat din nou Moscova cu represalii, dacă nu-și dovedește bună credință.
„Dacă se dovedește că nu e posibil un acord de pace, liderii europeni, precum și SUA, vor ști în șfârsit cum stau lucrurile și vor actiona în consecință! Încep să mă îndoiesc că Ucraina va încheia un acord cu Putin, care este prea ocupat să sărbătorească victoria în cel de-al Doilea Război Mondial, care n-ar fi putut fi câștigat (nici pe departe!) fără Statele Unite ale Americii. ÎNTÂLNIȚI-VĂ, ACUM!!!", a scris Trump pe Truth Social.
Postarea președintelui Trump a fost o reacție la oferta lansată în ajun de Vladimir Putin. Într-o declarație televizată după miezul nopții, adica la o oră de maximă audiență la Washington, liderul rus a anunțat că este gata să reia negocierile directe cu Ucraina.
Însă nimic nu sugera că este gata să meargă în persoană, la Istanbul, pentru aceste discuții. Acum rămâne de văzut dacă va da curs provocării lui Zelenski.
În schimb, rușii au ignorat solicitarea imperativă a aliaților europeni ai Ucrainei, care i-au cerut lui Putin să dea undă verde unui armistițiu de 30 de zile, începând de luni.
„Președintele rus a exprimat clar necesitatea unui proces de negociere privind cauzele profunde ale războiului. Numai după aceea va fi posibil să se discute despre o încetare a focului”, a ținut să clarifice purtătoarea de cuvânt a Ministerului Rus de Externe.
Kremlinul vrea ca negocierile de la Istanbul să ia în considerare atât un proiect de acord de pace abandonat în martie 2022, cât şi situaţia actuală de pe teren. Cu alte cuvinte, Kievul ar trebui să fie de acord cu neutralitatea permanentă şi să accepte faptul că Rusia controlează zone întinse din Ucraina.
Reporter: Ați accepta forțe europene de securitate, forțe de menținere a păcii, în interiorul Ucrainei?
Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al președinției ruse: Nu, nu putem. Nu. Nu.
Mike McCaul, republican, Texas: „(Putin) nu face absolut nicio concesie, în timp ce Zelenski pare să facă toate concesiile. Vrem pace, dar nu pace cu orice preț, pentru că pacea cu orice preț înseamnă o politică de conciliere, așa cum a facut Chamberlain in fata lui Hitler, iar asta este inacceptabil”.
Sen. republican John Barrasso: „70 de senatori s-au angajat, printr-o inițiativă legislativă bipartizană, să taxeze Rusia într-un mod dur, cu sancțiuni devastatoare pentru oricine cumpără petrol, gaz sau uraniu rusesc. Tarife de 500%, iar clienții lor nr. 1 și nr. 2 sunt China și India, dar există și țări din Europa care cumpără energie de la Rusia. Putin înțelege doar limbajul forței”.
Analiștii citesc un calcul cinic în ultimele mutări ale Moscovei. Respingând ultimatumul european privind un armistițiu imediat și necondiționat, Rusia nu vrea totuși să fie văzută la Washington drept un obstacol în calea păcii, mai ales că are mize importante în îmbunătățirea relațiilor cu Statele Unite. Iar prin oferta unor negocieri directe la Istanbul, președintele Putin încearcă din nou să creeze tensiuni între administrația americană și liderii europeni.
Sursa: Pro TV
Etichete: Ucraina, kremlin, istanbul, vladimir putin,
Dată publicare:
12-05-2025 19:15