Ce se va intampla cu pilotul ateu din fortele aeriene americane care refuza sa spuna "asa sa-mi ajute Dumnezeu"


Ultimul update: Sambata 13 Septembrie 2014 07:32
Data publicarii: Miercuri 10 Septembrie 2014 14:41
Categorie: Stiri externe
US Air Force

US Air Force l-a informat pe un pilot american ca va fi nevoit sa paraseasca fortele aeriene daca nu depune juramantul folosind fraza "asa sa-mi ajute Dumnezeu", au afirmat marti oficiali americani, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Cererea de reangajare a pilotului, un ateu, a fost refuzata luna trecuta, din cauza refuzului acestuia de a depune juramantul in fata lui Dumnezeu. Acum, el este dispus sa declanseze o actiune in justitie impotriva armatei, a declarat avocata sa.

"Nu am primit raspunsul Fortelor Aeriene la scrisoarea pe care am trimis-o. Armata nu si-a exprimat nici cea mai mica vointa de a se ajunge la un acord", a precizat Monica Miller, o avocata de la The American Humanist Association care a preluat cazul.

Avand in vedere ca data-limita de reangajare in armata a fost stabilita pentru noiembrie, acest sergent de la Baza aeriana Creech, in Nevada (vest), al carui nume nu a fost divulgat, va fi nevoit sa dea in judecata Guvernul, intr-un tribunal federal, a
declarat ea pentru AFP, citat de Mediafax.

In trecut, pilotii puteau sa opteze pentru o fraza alternativa si sa evite cuvintele "asa sa-mi ajute Dumnezeu" la momentul depunerii juramantului. Insa US Air Force a schimbat aceasta practica in octombrie 2013.

Alte arme din armata americana nu impun aceasta referinta la divinitate in cadrul prestarii juramantului.

"Este sngura arma care, din cate stiu eu, obliga pe toata lumea, in toate cazurile, sa recurga la un limbaj religios", subliniaza avocata.

In opinia sa, acest lucru incalca prevederile Constitutiei, iar "Guvernul nu poate obliga o persoana care nu crede sa depuna un juramant care afirma existenta unei fiinte supreme".

O purtatoare de cuvant a US Air Force, Ann Stefanek, a declarat pur si simplu ca sergentul are timp pana la data-limita, in noiembrie, sa se reangajeze si sa depuna juramantul.
Intre timp, "un aviz juridic scris a fost cerut" avocatului principal al Pentagonului, a spus ea.

Sursa: Pro TV

Pilotul avionului care s-a prabusit in Maramures a fost inmormantat. Singurul supravietuitor poate dezlega misterul tragediei
VIDEO PROTVPLUS.RO