Ce este mișcarea QAnon. Adepții îl susțin pe Donald Trump și vor să „salveze lumea”

Ultima actualizare: 01-09-2020 19:59

În toată lumea, anti-vacciniști, extremiști, adepți ai teoriilor conspiraționiste și chiar pacifiști declarați protestează împotriva măsurilor luate de guverne pentru a combate pandemia de coronavirus.

Dintre ei ies în evidență susținătorii mișcării QAnon, care pretind că țin piept unui complot al "statului paralel" împotriva lui Donald Trump. Cei care-i ascultă, nu știu dacă să râdă ori să plângă.

A fost un atac împotriva democrației germane, denunță la unison politicienii germani, după ce, sâmbăta trecută, câteva sute de protestatari au încercat să intre cu forța în Reichstag, parlamentul din Berlin.

Afișau steagul Reichului, un simbol asociat extremei-drepte, dar și drapele rusești și americane. Printre ei se numărau și o droaie de adepți ai teoriei conspiraționiste QAnon.

QAnon este o mișcare ce susține, fară să prezinte vreo dovadă, existența unui așa-numit "deep state", să-i zicem "stat paralel", din care fac parte personalități precum Barack Obam, Hillary Clinton ori George Soros.

Acest "stat paralel" - alcătuit din "sataniști, sioniști ori pur și simplu străini, susțin adepții QAnon - ar complota să-l distrugă pe președintele Donald Trump și să controleze lumea. În viziunea lor, și pandemia e o parte a acestei conspirații.

Susținător: „E un înger!”
Reporter: „Donald Trump?”
Susținător: „Da. Are legătură directă cu universul! O să vedeți! Așteptați până pe 3 noiembrie (data alegerilor din SUA) și veți vedea că de a doua zi pandemia vă fi încheiată pe toată planeta.”

Președintele american a redistribuit de sute de ori postări ale unor conturi asociate QAnon, pe care a refuzat să le denunțe.

Donald Trump: Nu știu prea multe despre mișcarea asta în afara de faptul că adepții ei mă plac foarte mult, ceea ce apreciez.”

Un comentariu care nu face decât să submineze masurile luate de guvernele din toată lumea pentru a combate pandmeia. La protestul de sâmbătă, Angela Merkel și miniștrii ei au fost zugrăviți în uniforme ale lagărelor de concentrare.

Reporter: „Ce credeți despre cancelarul Angela Merkel? Pe plan internațional, ea a fost lăudată pentru felul în care a gestionat pandemia.”
Susținător: „Cred că e fata lui Hitler!”

Fred Pleitgen, corespondent CNN: „Reprezentanții guvernului german au spus că respectă dreptul oricui de a protesta, chiar și în vremuri de pandemie, dar încercarea de a lua cu asalt parlamentul și fluturarea unor drapele ale extremei-drepte pe scările legislativului sunt inacceptabile.”

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO