Ce aduce nou Oktoberfest? S-a interzis fumatul la festivalul berii
Interzicerea fumatului inseamna o noua provocare pentru Oktoberfest, sarbatoarea fara seaman a berii din Munchen. Fumul de tutun avea si un rol de odorizant, impotriva mirosurilor grele de alcool, mancare si transpiratie din corturile intesate de oameni.
Anul acesta, Oktoberfest a venit si cu o surpriza - fara tutun, pentru ca autoritatile din Bavaria au interzis fumatul in locurile publice.
E lesne de inteles ca fumatorii au primit vestea cu naduf, iar ceilalti s-au gandit ca pot respira usurati. La propriu.
Totusi nu s-au gandit chiar la toate consecintele.
In conditii de aerisire insuficienta, resturile alimentare si bautura varsata degaja mirosuri grele, in corturile imense, unde se pot inghesui pana la 7.000 de cheflii.
Un intreprinzator bavarez are insa o solutie - o potiune magica - zice el - numai buna sa protejeze narile celor 6 milioane de vizitatori, asteptati la serbarea care s-a nascut acum 200 de ani.
Reteta combina o cultura de bacterii cu o cantitate infima de alge si melasa. Asa se obtine un gel cu miros agreabil - ca de humus - cu care se pot unge mesele si pardoseala.
"Este solutia cea mai naturala pentru tratarea deseurilor biologice" - spune inventatorul. Gelul este amestecat cu resturile de mancare si cu berea varsata. Si nu doar ca risipeste miasmele, ceea ce ramane se scurge printre scanduri si ajunge pe pamant, ca un ingrasamant natural pentru iarba.