Caz șocant în Afganistan. Talibanii au bătut de trei ori la ușa unei femei. A patra oară au ucis-o

Caz șocant în Afganistan. Talibanii au bătut de trei ori la ușa unei femei. A patra oară au ucis-o
Profimedia

O femeie din Afganistan, mamă a patru copii, a fost ucisă în propria casă, după ce a refuzat să le gătească talibanilor, potrivit CNN.

Najia se afla acasă, împreună cu cei patru copii ai ei, într-un sat în nordul Afganistanului, când talibanii i-au bătut la ușă.

Fiica Najiei, Manizha, în vârstă de 25 de ani, știa că aceștia urmau să-și facă apariția – mama ei o avertizase că veniseră și în ultimele trei zile, cerându-le să pregătească mâncare pentru 15 luptători.

"Mama mea le-a spus «Sunt săracă, cum aș putea să gătesc eu pentru voi?»", a spus fata, care a dezvăluit că talibanii au început să-i bată mama. După ce femeia s-a prăbușit la pământ, aceștia au început să o lovească cu puștile Kalașnikov.

Manizha a strigat la bărbați să se oprească. Ei s-au oprit pentru un moment, după care au aruncat o grenadă în camera alăturată. Au fugit imediat după, iar flăcările au început să cuprindă cu rapiditate casa. Najia a murit, ulterior, din cauza loviturilor.

Atacul mortal a avut loc la data de 12 iulie, în provincia Faryab, și a reprezentat prima dovadă clară că preluarea putrerii de către talibani reprezintă o amenințarea reală împotriva femeilor.

Pentru a proteja familia victimei, CNN a folosit nume fictive pentru cele două femei.

Talibanii neagă că au ucis-o pe Najia, însă spusele lor sunt contrazise de martori și de oficiali locali, care au confirmat moartea femeii de 45 de ani și incendierea casei în care locuia aceasta. Un vecin, care a strigat la talibani să se oprească, a dezvăluit că multe femei din satul în care a fost ucisă Najia sunt văduve de luptători din armata afgană.

Ele trăiesc din vânzarea laptelui, însă talibanii nu vor să le permită să mai facă asta. "Noi nu mai avem bărbați, ce să facem? Vrem școli, clinici și libertate ca ceilalți oameni", au spus ele.

În zece zile, militanții talibani au capturat zeci de capitale de provincie, vulnerabile după retragerea trupelor americane, culminând cu capturarea Kabulului, duminica trecută.

Viteza cu care aceștia au cucerit Afganistanul i-a prins pe localnici nepregătiți. Multe femei spun că nu au avut nici măcar timp să cumpere burqa pentru a-și acoperi capul și a se conforma regulilor stricte pe care le impum talibanii.

Pentru femeile din Afganistan, purtarea unor astfel de veșminte reprezintă pierderea subită și devastatoare a drepturilor câștigate în ultimii 20 de ani, printre care dreptul de a munci, de a studia, de a se muta, inclusiv de a trăi în pace. Ele se tem că aceste drepturi nu vor fi recâștigate niciodată.

 

Una promit, alta fac

 

Când talibanii au condus ultima oară Afganistanul, între 1996 și 2001, școlile de fete au fost închise, iar femeilor li s-a interzis să mai muncească.

După ce Statele Unite ale Americii au invadat Afganistanul, în 2001, restricțiile asupra femeilor au fost relaxate. Angajamentul de a îmbunătății situația drepturilor femeilor, susținute de organizații internaționale, a dus la apariția unor reglementări legale în această privință.

În 2009, legea pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor a incriminat violul, violența împotriva femeii și căsătoria forțată și a pus in ilegalitate constrângerea femeilor pentru a le opri din a munci sau studia.

De această dată, talibanii promit să creeze un „guvern islamic incluziv”, însă nu este clar dacă noua conducere a țării va menține drepturile femeilor.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Suhail Shaheen, a dat asigurări, luni, că fetele talibane vor avea dreptul să meargă la școală.

"Școlile vor fi deschise, iar fetele și femeile vor putea să meargă la școală și ca profesoare și ca studente sau eleve", a spus acesta.

În ciuda acestor promisiuni făcute de talibani, realitatea este cruntă. În luna iulie, o comisie independentă pentru drepturile omului a arătat că, în regiunile controlate de talibani, femeile nu aveau voie să meargă la doctor dacă nu erau însoțite de un bărbat. De asemenea, accesul la televizoare a fost interzis, iar profesorii și studenții au fost obligați să poarte turban și să-și lase barbă.

De asemenea, multe persoane, printre care cărturari religioși, oficiali guvernamentali, jurnaliști, apărători ai drepturilor omului și femei, au fost ucise, a spus comisia.

 

Articol recomandat de sport.ro
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Citește și...
Haos la Kabul. Un cadavru a fost găsit în trenul de aterizare al unui C-17 american
Haos la Kabul. Un cadavru a fost găsit în trenul de aterizare al unui C-17 american

Armata americană a descoperit ''rămăşiţe umane'' în trenul de aterizare al avionului militar care a fost luat cu asalt luni de afgani panicaţi pe aeroportul din Kabul, a anunţat marţi US Air Force, care a deschis o anchetă, informează France Presse.

Afganii refugiați din România sunt îngroziți de situația din țară. „Familia mea e în pericol acolo
Afganii refugiați din România sunt îngroziți de situația din țară. „Familia mea e în pericol acolo"

Situația din Afganistan este urmărită și de la noi din țară, de sutele de refugiați care au cerut azil politic.

Armata americană a evacuat peste 3.200 de persoane din Afganistan
Armata americană a evacuat peste 3.200 de persoane din Afganistan

Armata SUA a evacuat până în prezent peste 3.200 de persoane din Afganistan, în special personalul american, cu ajutorul unor avioane militare, a declarat marţi un oficial de la Casa Albă, sub rezerva anonimatului, relatează AFP.

Recomandări
Ciolacu anunță că
Ciolacu anunță că "nu se măreşte TVA, nu se măreşte impozitarea". Când vor fi prezentate măsurile fiscale

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat, vineri, că pe 1 septembrie va fi prezentat un plan de reducere a cheltuielilor fiscale care nu va presupune şi mărirea TVA sau creşterea contribuţiilor sociale.

Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta
Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta

Tema întrării României în spațiul Schengen, pe cale terestră, a fost reluată, cu prilejul vizitei premierului maghiar, Viktor Orban, în România.

Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO
Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO

A sosit ziua cea mare. Ziua pentru care Franţa se pregăteşte de ani buni, pentru ca Parisul să găzduiască ceea ce se vrea a fi cea mai grandioasă ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice.