Caz inexplicabil de variola maimuței în Marea Britanie. Autoritățile au deschis o anchetă

Agenția de securitate sanitară din Regatul Unit a anunțat luni că a înregistrat un nou caz de infectare cu varianta de cladă Ib a virusului mpox la o persoană care nici nu a călătorit în Africa, nici nu a intrat în contact cu alți bolnavi, scrie AFP.
Conform agenției britanice, acest "caz uman confirmat de mpox din clada Ib" a fost detectat în luna martie și toate persoanele care au intrat în contact cu acel pacient fac obiectul unei monitorizări medicale.
Originar din nord-estul Angliei, pacientul "nu are niciun antecedent de călătorie și nici vreo legătură cu cazurile precedente ce au fost confirmate în Regatul Unit", a precizat agenția britanică într-un comunicat.
Ea a anunțat că a deschis o anchetă despre lanțul de transmitere a virusului, dând totodată asigurări că "riscul pentru populația generală rămâne scăzut".
Mai puțin de 10 cazuri de mpox din clada Ib au fost raportate în Anglia începând din octombrie 2024.
Despre boala mpox și transmiterea acesteia
Boala mpox este cauzată de un virus din aceeași familie cu cel al variolei, care poate fi transmis la oameni de animale infectate, dar poate să se transmită și de la un om la altul prin contact fizic apropiat.
Maladia, detectată pentru prima oară la oameni în 1970 în Republica Democratică Congo (RDC), cauzează febră, dureri musculare, ample leziuni cutanate asemănătoare unor furuncule și poate fi mortală.
Mpox prezintă două subtipuri - clada I și clada II. Virusul, mult timp endemic în Africa Centrală, a ținut prima pagină a presei internaționale în mai 2022, atunci când infectările provocate de clada II s-au răspândit în lumea întreagă, afectându-i în principal pe bărbații care întrețin raporturi sexuale cu alți bărbați.
De atunci, aproape 128.000 de cazuri de mpox au fost confirmate în laboratoare din 130 de țări, inclusiv 281 de decese, potrivit celor mai recente date medicale publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).