Cât economisește un bărbat după ce s-a mutat din Polonia în Gran Canaria din cauza facturilor la energie

gran canaria, las palmas
Profimedia

În fiecare dimineaţă, dezvoltatorul de software Victor Varlamov intră la muncă de pe o insulă din Spania, după ce perspectiva unor facturi mari la încălzire şi iarna agravată de războiul din Ucraina l-au determinat să părăsească Polonia.

Victor Varlamov, în vârstă de 50 de ani, împreună cu soţia şi fiica s-au mutat în urmă cu două luni de pe coasta poloneză a Mării Baltice până pe insula Gran Canaria, una dintre cele opt insule care formează arhipelagul Insulelor Canare spaniole, şi intenţionează să rămână aici în lunile următoare, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

"Criza economică şi mai ales situaţia războiului m-au adus aici", spune Victor Varlamov, care este cetăţean rus.

Victor Varlamov nu este singurul care caută o ţară cu o climă mai caldă şi cu un trai mai ieftin, în timp ce în paralel organizaţiile de promovare a turismului din sudul Europei au profitat de criza costului vieţii pentru a promova avantajele petrecerii iernii peste hotare pentru cei din ţările nordice.

Înainte de a pleca din oraşul polonez Gdansk, unde trăia din 2016, Victor Varlamov a calculat că ar economisi lunar 250 de euro pe chirie şi ar plăti 140 de euro pentru toate utilităţile şi internet, în loc să plătească 200 de euro numai la electricitate în Polonia.

Citește și
coji de nucă
Fermierii își încălzesc solariile cu coji de nucă pentru a plăti mai puțin la facturi
„Șmecheria juridică” prin care Dumitru Buzatu a scăpat de interceptările din dosarul mitei în portbagaj. Cum au încălcat procurorii DNA regulile Înaltei Curți înainte să fi fost stabilite

Acum, cu banii economisiţi, Victor Varlamov spune că ia masa în oraş şi în plus se bucură de plimbările pe plajă în pauza de masă. "Realitatea este peste aşteptările mele", spune Varlamov.

În luna septembrie a acestui an, Guvernul regional din Insulele Canare, unde temperatura medie în timpul iernii este de 20 de grade Celsius, a lansat o campanie media pentru a-i atrage pe cei care lucrează în regim remote, cum este Varmalov, precum şi pe pensionarii din ţări precum Marea Britanie, Germania şi Suedia.

"Nu este niciun secret că iarna aceasta va fi una cu mari incertitudini economice în Europa însă în Insulele Canare vrem să inversăm situaţia", spune Yaiza Castilla, responsabilul regional cu turismul, care descrise arhipelagul din apropiere de coasta Africii drept un "refugiu economic".

Şi alte state din sudul Europei văd potenţialele beneficii.

Ministrul grec al Turismului a efectuat în luna septembrie un turneu prin Austria şi ţările din nordul Europei, precum Suedia, pentru a "transforma această criză energetică ce afectează Europa într-o oportunitate".

Organismul care este responsabil de promovarea turistică în Portugalia a demarat la rândul său o campanie iar directorul său Luis Araujo a spus că aşteptările cu privire la turiştii de iarnă din nordul Europei sunt foarte mari.

Datele statistice sprijină acest optimism.

Cifrele colectate de Reuters de la portalul de închirieri de locuinţe HomeToGo arată că, în comparaţie cu situaţia de anul trecut, căutările din ţări precum Marea Britanie, Germania şi Ţările de Jos au crescut cu 36%, 13% şi respectiv 3% pentru închirieri de locuinţe pe durata iernii în Spania, Grecia şi Portugalia.

Directorul lanţului hotelier spaniol Melia, Gabriel Escarrer, spune că oamenii rezervă camere şi apartamente pentru două sau trei luni în această iarnă în Insulele Canare, vizitatorii scandinavi reprezentând o prezenţă semnificativă.

Vizitatori şi rezidenţi permanenţi încep să vină şi din Germania, care înainte de izbucnirea războiului din Ucraina era puternic dependentă de gazele naturale ruseşti şi care acum este îngrijorată cu privire la posibilele probleme în aprovizionarea cu energie la iarnă.

Printre şcolile care au înmatriculat mai mulţi elevi din străinătate se numără şi şcoala de limbă germană din Gran Canaria, care a primit 40 de înscrieri din partea elevilor străini în acest an, o cifră mai mare decât în anii precedenţi.

Repeople, o asociaţie de co-working din Insulele Canare spune că toate locurile disponibile sunt rezervate pentru luna noiembrie şi are un grad de ocupare de 80% pentru restul iernii.

Printre cei care au rezervat un loc la Repeople este Heiko Schaefer, un freelancer german în vârstă de 31 de ani care intenţionează să stea în Insulele Canare până la Crăciun. "Creşterea preţurilor este un motiv pentru mulţi oameni să se mute mai la sud. Această insulă este un refugiu pe durata iernii", spune Heiko Schaefer.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Întrebarea uluitoare primită de Sorana Cîrstea
VIDEO Întrebarea uluitoare primită de Sorana Cîrstea
Citește și...
Universitățile își mută cursurile în online pentru a economisi electricitate și gaz. Unele vor închiria clădirile nefolosite
Universitățile își mută cursurile în online pentru a economisi electricitate și gaz. Unele vor închiria clădirile nefolosite

Cu facturi din ce în ce mai mari și o iarnă grea în față, multe universități caută soluții de economisire. Unele își mută activitatea online și speră să salveze astfel sume considerabile care s-ar duce pe energie și încălzire.

Fermierii își încălzesc solariile cu coji de nucă pentru a plăti mai puțin la facturi
Fermierii își încălzesc solariile cu coji de nucă pentru a plăti mai puțin la facturi

Ca să facă față cheltuielilor cu încălzirea, fermierii caută soluții alternative. Unii au înlocuit lemnele cu coji de nucă. Au putere calorică mai mare și sunt și mai ieftine.

Recomandări
Rusia încearcă să agite apele în
Rusia încearcă să agite apele în "Lacul NATO". Vrea să retraseze fără consultare frontierele maritime din Marea Baltică

Rusia încearcă să agite apele în "Lacul NATO": spune că va retrasa fără consultare frontierele maritime din Marea Baltică.

HARTA INTERACTIVĂ a candidaților la alegerile locale din iunie 2024. Află rapid lista completă din județul tău
HARTA INTERACTIVĂ a candidaților la alegerile locale din iunie 2024. Află rapid lista completă din județul tău

Organizația Expert Forum a lansat Harta interactivă a candidaților la alegerile locale din iunie 2024, un instrument online util pentru alegătorii care vor să consulte listele complete ale ofertelor electorale.  

”Teroare pură și un șoc imens”. Motivul pentru care turbulențe extreme ca în zborul Singapore Airlines sunt tot mai dese
”Teroare pură și un șoc imens”. Motivul pentru care turbulențe extreme ca în zborul Singapore Airlines sunt tot mai dese

”Am trecut prin momente de absolută teroare”. Astfel descriu pasagerii aflați în avionul companiei Singapore Airlines care a trecut prin turbulențe extreme deasupra Myanmar-ului.