Cât a plătit R. Moldova pentru o doză de vaccin chinezesc CoronaVac. Este mult mai scump decât serurile autorizate în UE

Dată publicare: 01-05-2021 16:49
Dată actualizare: 01-05-2021 16:53


Cât a plătit R. Moldova pentru o doză de vaccin chinezesc CoronaVac. Este mult mai scump decât serurile autorizate în UE

Republica Moldova a plătit 13,5 dolari pentru o doză de vaccin CoronaVac după negocieri cu producătorul chinez Sinovac, în condițiile în care acesta a cerut inițial 15 dolari. Prețul este de aproape 7 ori mai mare decât cel al unei doze de AstraZeneca.

 

Pe lângă cei 13,5 dolari plătiți pentru o doză de CoronaVac, guvernul de la Chișinău trebuie să achite încă 27 de dolari de persoană pentru un curs de vaccinare, scrie TV8.

În comparație, o doză de Pfizer a costat între 6 dolari (pentru Africa) și 14 dolari (pentru Uniunea Europeană). Cel mai ieftin vaccin este cel produs de AstraZeneca și costă între 2 dolari și 4 dolari o doză.

Republica Moldova a recepționat recent cele 100.000 doze de vaccin Sinovac – achiziționate prin contractare directă, însă autoritățile din sănătate refuză să spună care este costul acestora.

Într-o notă informativă, Centrul pentru Achiziții Publice în Sănătate spune că contractul are câteva clauze de confidențialitate, care s-ar referi și la preț.

Moldova a recepționat până în prezent 613.970 de doze de vaccin anti-covid din diferite surse, mare parte venind ca donație din partea României.

 

 

 

Sursa: StirilePROTV


VIDEO PROTVPLUS.RO