A inceput Carnavalul de la Koln, una dintre cele mai mari petreceri din Germania, care aduna in fiecare an cam un milion si jumatate de oameni. Festivitatile se desfasoara in mijlocul unui imens dispozitiv de securitate.

2.500 de politisti au misiunea sa previna violentele, dupa ce in noaptea de Anul nou numeroase femei au fost atacate si agresate sexual de grupuri de migranti.

In sunetul fanfarelor, Carnavalul a inceput - traditia o impune - la 11 minute dupa ora 11, in piata veche din Koln, la cateva sute de metri de catedrala simbol a orasului.

Deocamdata, cei numiti "jecken" - adica "nebunii carnavalului", in dialectul renan - par sa se fi adunat in umar ceva mai mic, in comparatie cu anii trecuti.

La Koln, noaptea de Revelion a fost marcata de violente si agresiuni sexuale, atribuite solicitantilor de azil si imigrantilor din Africa de Nord. Aproape o mie de plangeri au fost depuse si evenimentul a sporit presiunea asupra cancelarului Merkel si politicii sale generoase la adresa emigrantilor.

Pentru ca astfel de incidente sa nu se repete, 2.500 de politisti au fost mobilizati, aproape triplu fata de anul trecut.

Wolfgang Baldes, purtatorul de cuvânt al politiei din Koln: "Avem in fata o provocare uriasa. Iar politistii nu pot face singuri fata. Prin urmare, lucram in stransa cooperare cu primaria din Koln si cu organizatorii carnavalului."

In plus, autoritatile din Koln au impartit pliante, inclusiv in limba araba, cu reguli de conduita la carnaval. Iar membrii unei organizatii umanitare au tinut cursuri intitulate "Carnavalul de la Koln pentru incepatori".

"Domnilor, daca va purtati cum trebuie, daca sunteti fermecatori, draguti si daca nu insistati, ati putea avea succes cu doamnele."

Femeile - localnice sau turiste - incearca sa-si pastreaze buna dispozitie.

Femeie: "Sigur, ne preocupa putin... Dar ce sa facem acum, sa anulam petrecerea?" Se poate intampla orice, dar in orice loc. Nu trebuie neaparat sa fie aici"

Femeie: "Toate femeile vor sa aiba spray-uri cu piper sau cu gaz iritant. Vanzarile au crescut foarte mult. Si eu mi-am cumparat unul."

Festivitatile carnavalului urmeaza sa se incheie miercurea viitoare, zi de penitenta, in traditia catolica, zi ce marcheaza intrarea in postul Pastelui.